stiri

NVIDIA Kal-El iti taie respiratia

NVIDIA a uimit pur și simplu audiența de la World Mobile Congress în momentul în care a prezentat un nou chip grafic pentru terminale mobile care va fi de 75 de ori mai puternic decât Tegra 2.
Roadmap-ul pentru NVIDIA Tegra, pe care îl puteți vedea în imaginea de mai jos, ilustrează noi generații de chipuri care vor revoluționa total grafica pe telefonul mobil. Partea bună e că majoritatea chip-urilor Tegra sunt asociate cu sistemul de operare Android și cu noile jocuri complexe pregătite de firme specializate din toată lumea.

Dacă luăm în considerare că actualul Tegra 2 poate decoda fără probleme filme FullHD, generația pe care NVIDIA vrea să o lanseze în anul 2014 va putea rula clipuri la rezoluție mult mai mare. Prezentarea oficialilor NVIDIA a inclus un clip în care hardware-ul grafic decoda un fișier video la rezoluție 1440p pe un ecran cu 2560×1600 pixeli.

Până în 2014, atunci când sunt preconizate să apară aceste chipuri, NVIDIA pregătește proiectul Kal-El care va fi livrat către dezvoltatori de anul acesta. Kal-El conține 12 nuclee de procesare dintre care 8 sunt specializate pe diverse sarcini grafice iar 4 se ocupă cu calculele generaliste, dacă le putem spune așa.

Proiectul Kal-El (care se va numi foarte posibil Tegra 3) va fi pe piață anul acesta, în 2012 va fi urmat de Wayne, Logan va ajunge pe piață în 2013 iar Stark în 2014. Chipul Stark (posibil Tegra 6!) ar urma să fie disponibil undeva după 2014 și va livra de 100 de ori mai multă performanță decât Tegra 2. Cifrele sunt pur și simplu extraordinare și tot ce ne dorim e ca ele să fie transpuse în realitate.

Kal-El poate rula jocuri la 60 de cadre pe secundă în condițiile în care Tegra 2 abia se descurcă cu 20 de cadre pe secundă, diferențele între cele două generații fiind vizibile. Momentan chipurile sunt prezente doar sub formă de mostre însă implementatorii le vor primi în lunile următoare.

Agresivitatea și graba celor de NVIDIA este înțeleasă în condițiile în care nicio companie concurentă nu oferă un hardware atât de puternic. Momentul poate însemna o consolidare a companiei pe acestă piață devansând giganții industriei Intel și AMD. NVIDIA stăpânește destul de bine tehnica creării unor chip-uri puternice dar și economice în același timp, caracteristică obligatorie pe piața echipamentelor alimentate de acumulatori.

În timpul prezentării cei de la NVIDIA au aratat publicului mai multe clipuri, pe care le-am postat mai jos, în care sunt evidențiate performanțele noii platforme.



To Top

Citește articolul precedent:
HTC prezinta prima tableta din portofoliu

HTC își face debutul pe piața tabletelor cu un model de 7 inci denumit Flyer. Compania a prezentat în această...

Închide