stiri

Comisia Europeană investighează Google și sistemul Android

Dezvoltatorii Android pot comunica direct cu utilizatorii prin Google Play

Comisia Europeană a deschis o investigație împotriva Google, acuzând compania că încalcă politicile antitrust ale Uniunii Europene. Mai exact, Comisia Europeană acuză Google de poziție dominantă în ceea ce privește aplicațiile și serviciile destinate sistemului de operare Android. Mai mult, Google ar fi profitat de poziția sa pentru a îngrădi dezvoltarea și accesul altor sisteme de operare în zona economică europeană. Această investigație este separată de cea în care este acuzat motorul de căutare de la Google.

Android este un sistem de operare open-source, ceea ce înseamnă că poate fi modificat de oricine, însă producătorii de telefoane și tablete utilizează acest sistem împreună cu aplicațiile și serviciile proprietare Google. Pentru a instala aceste aplicații și servicii pe modelele lor, producătorii vor trebui să semneze anumite acorduri cu Google.

În urma a două plângeri pe care le-a primit, Comisia Europeană a deschis această investigație pentru a vedea dacă Google impune prin condițiile sale de utilizare a sistemului de operare Android puncte care contravin regulilor antitrust ale Uniunii Europene.

Sunt vizate trei chestiuni:

    1. Dacă Google a împiedicat în mod ilegal dezvoltarea și accesul pe piață a aplicațiilor sau a serviciilor mobile rivale prin solicitari care stimuleze producătorii de hardware să folosească exclusiv aplicațiile și serviciile proprii Google.
    2. Dacă Google a împiedicat producătorii de smartphone-uri și tablete să instaleze aplicațiile și serviciile Google pe unele dintre dispozitivele lor Android în curs de dezvoltare. Și dacă versiunile derivate din Android, potențial concurente, (așa-numitele „furci Android”) nu au fost impiedicate ilegal să se dezvolte și să intre pe piață.
    3. Dacă Google a împiedicat în mod ilegal dezvoltarea și accesul aplicațiilor rivale, legând propriile aplicații și servicii de sistemul de operare Android

Investigația este în curs de desfășurare. Comisia Europeană a informat Google și organismele de supraveghere a concurenței din statele membre.

Comunicatul de presă, publicat de Comisia Europeană, poate fi citit integral pe siteul instituției: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4782_en.htm

Comisia Europeană a deschis o investigație împotriva Google

To Top

Citește articolul precedent:
Huawei P9
Android N va aduce suport pentru ecranele cu senzor de presiune

Android N va implementa propriile funcții pentru ecranele tactile cu senzor de presiune. Funcțiile pentru senzorul de presiune, simular cu...

Închide