stiri

Oracle pierde procesul cu Google

Sistemul de operare Android mai câștigă o luptă în drumul său către succes. Judecătorii care s-au ocupat de plângerea Oracle referitoare la patentele RE38.104 și 6.061.520 au fost de părere că Google nu a încălcat niciunul dintre cele două brevete.

După analiza porțiunilor de cod incriminate s-a ajuns la concluzia că Google nu a copiat nici o secvență din cele 37 de API-uri JAVA aduse în discuție iar partea SSO (structure, sequence, organization) nu intră sub legea de copyright. Oracle a încercat să facă câteva miliarde de dolari din succesul sistemului de operare Android însă nu a reușit (de această dată). Oracle poate face recurs și în mod sigur va depune plângeri la orice instanță dispus să-l asculte.

Odată cu Android lumea IT s-a schimbat radical. Companiile care dominau piața iar în unele cazuri aveau poziții monopoliste, cum ar fi Microsoft, se văd concurate cu adevărat. Sistemul de operare Android este bazat pe un nucleu Linux și este deschis comunității de programatori. Google nu cere bani pentru Android nici de la implementator și nici de la utilizator. Veniturile obținute de Google vin exclusiv din aplicațiile și serviciile oferite, pe baza cărora vinde reclamă.

Mai jos aveți două scurte pasaje din comunicatele de presă publicate de cele două companii după acest proces.

Oracle:

Oracle a prezentat dovezi copleșitoare în instanță care arătau că Google știa că va fragmenta și deteriora Java. Avem de gând să susținem și să apărăm nucleul Java pe principiul că odată scris acesta va rula oriunde pentru a proteja cei nouă milioane de dezvoltatori Java și comunitatea ce depinde de compatibilitatea Java.

Google:

Verdictul juriului de astăzi că Android nu încalcă patentele Oracle a fost o victorie nu doar pentru Google ci pentru întreg ecosistemul Android.

To Top

Citește articolul precedent:
Nexus-5-5-5
Zvon: Google lansează 5 modele noi de Nexus pe 5 noiembrie

S-a vorbit și înainte despre faptul că Google ar fi decis să colaboreze cu mai mulți producători de telefoane pentru...

Închide