stiri

Cum alegi o tabletă cu Android

Tabletele ASUS Transformer și ASUS Transformer Prime

Introducere

Lumea IT s-a schimbat radical de la apariția procesoarelor ARM cu consum redus și a ecranelor capacitive. Noile tehnologii au permis dezvoltarea de telefoane și tablete performante, cu autonomie mare dar și a unor modele ieftine ce îndeplinesc funcțiile de bază.

Alegerea unei tablete necesită o documentare prealabilă dat fiind că puterea de calcul a acestor dispozitive este concentrată într-un singur chipset cu nuclee specializate.

  • Tablete de buget sub 1000 de lei
  • Tablete cu preț mediu cuprins între 1.000 și 2.000 de lei
  • Tablete performante cu un preț mai mare de 2.000 de lei
  • Aplicații de top

    Sistemul de operare Android este alegerea ideală pentru tablete, Google perfecționând o versiune inițială de Linux. Android Market găzduiește aproape 400.000 de aplicații, majoritatea acestora fiind gratuite. Marii producători de jocuri au înțeles că platforma Google poate fi locul în care își distribuie jocurile și aplicațiile importante. Utilizatorii pot descărca jocuri cu grafică avansată ce rulează fluid pe ecranul tabletelor de ultimă generație. Titluri precum Modern Combat 2: Black Pegasus, Assassin’s Creed sau Asphalt 6: Adrenaline pot fi rulate pe tabletă în timp ce stați în fotoliu.

    Sistemul de operare Android și aplicațiile destinate acestuia au fost create într-un moment în care lumea Microsoft era prezentă oriunde pentru a omorî din fașă orice altă inițiativă software. Dacă fanii sistemului de operare Linux și ai programării JAVA au sperat la o revanșă împotriva Windows, atunci Android este software-ul care le-a îndeplinit această dorință.

    Aplicațiile pentru Android sunt scrise în JAVA iar programatorii au apelat din nou la codurile și algoritmii scriși în urmă cu mult timp pentru calculatoarele anilor ’90. Jocurile clasice sunt disponibile pe Android Market cu o grafică actualizată, satisfăcând persoanele mai nostalgice.
    Conform ultimelor studii de piață, realizate de companii independente, Android este tot mai prezent pe telefoanele și tabletele utilizatorilor apropiindu-se periculos de 50%.ASUS Transformer

    Tabletele cu Android au prețuri ce pornesc de la câteva sute de lei și ajuns la aproape 3.500 de lei. Atunci când alegem o tabletă trebuie să indentificăm scopul pentru care o achiziționăm și modul în care o vom folosi.

    Am împărțit tabletele în 3 categorii, în funcție de preț. Tablete de buget sub 1000 de lei, tablete cu preț mediu cuprins între 1.000 și 2.000 de lei și tablete performante cu un preț mai mare de 2.000 de lei.


    Tablete de buget sub 1000 de lei

    Tabletele de buget, cu prețuri ce se situează sub 1.000 lei (cu TVA inclus) satisfac cerințele clienților mai puțin pretențioși. De regulă, acestea sunt dotate cu procesoare din generațiile mai vechi precum Cortex A8 sau ARM 11.

    Ecranele LCD au iluminare LED însă rezoluția acestora poate fi de numai 480×800 pixeli fapt care degradează imaginile prezentate. Componentele ce intră în dotarea tabletelor de buget nu sunt performante și de mult de multe ori nu pot rula software-uri mai pretențioase.

    Preț mic și componente uzate moral

    Tabletele ieftine mențin un preț acceptabil prin renunțarea la una din camerele video, la modulul 3G și la cantitatea de memorie internă. Multe dintre acestea au montat pe placa de bază un card de memorie de 4GB, mai ieftin decât un chip flash performant.

    Tabletele din acestă categorie rulează sistemul de operare Android 2.3 Gingerbread, recomandat telefoanelor mobile și mai puțin tabletelor. Modelele ieftine nu au parte de update-uri rapide, drept urmare, un utilizator care alege o tabletă cu preț accesibil trebuie să se mulțumească cu software-ul disponibil sau să-și instaleze singur prin diverse artificii, programele pe care le dorește.

    Ce tablete putem alege?

    Dintre tabletele de buget amintim: Evolio Evotab 2 cu ecran de 7 inci (619 lei), Odys Space 7 inci (940 lei), Allview Alldro 2 (849 lei), Prestigio MultiPad 5080 (799 lei), Allview Alldro 4GB (459 lei), Allview Alldro 2 (999 lei),



    Tablete cu preț mediu cuprins între 1.000 și 2.000 de lei

    Tabletele cu un preț mediu cuprins între 1.000 și 2.000 de lei se bucură de aportul tehnologic al procesoarelor NVIDIA Tegra 2, de mai multă memorie RAM dar și de camere video mai performante. În această categorie destul de largă întâlnim o mulțime de modele care pot acoperi gusturile clienților.

    Sistem de operare Android 3.0 Honeycomb

    Modelele din acestă categorie rulează sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb și au șanse reale de a trece la Android 4.0 Ice Cream Sandwich. În partea de jos a acestui segment se strecoară tablete cu procesoare Cortex A8, mai puțin performante, unii producători încercând să vândă modele depășite la prețuri mai ridicate.

    Ofertele includ modele performante precum Asus Eee Pad Transformer TF101 cu 16GB și ecran de 10 inci cu rezoluția 1280×800 pixeli. Transformer TF101 poate fi achiziționat la prețul de 1.789 lei prin intermediul magazinului online Koyos.
    Samsung Galaxy Tab P7500

    Ce tablete putem alege?

    Dintre tabletele cu un preț mediu cuprins între 1.000 și 2.000 de lei enumerăm: Archos 8″ G9 (1.139 lei), Archos 10.1″ G9 (1,490 lei), Evolio Neura (1.229 lei), Acer Iconia Tab A100 7″ (1.499 lei), Samsung Galaxy Tab P7510 10.1″ 16GB (1970 lei), Motorola Xoom (1.940lei), Huawei Media Pad S7 301-U 7″ (1.700 lei), Acer Iconia Tab A500 (1.800 lei), Tableta HTC Flyer 7″ (1.800 lei), Asus Eee Pad Transformer TF101 16GB (1.789 lei).



    Tablete performante cu un preț mai mare de 2.000 de lei

    Tablete performante înglobează tehnologii de ultimă oră, proaspăt ieșite de pe linia de producție, al căror preț este mult prea piperat pentru a fi cumpărate de publicul larg. Tabletele performante cu Android rămân o alegere pentru cei care nu sunt constrânși de buget.

    Modelele din acestă categorie integrează, în marea lor majoritate, chipset-uri Nvidia Tegra 2 și mai nou Tegra 3. Există, de asemenea, modele scumpe cu chipset-uri Qualcomm precum HTC Flyer 7″ 3G ce beneficiază de un chip Snapdragon MSM8255.

    Tabletele scumpe nu fac compromisuri de nicio natură, acestea fiind construite cu module performante, de la camerele video până la memoria RAM. Procesoarele din chipset-urile Tegra 2 rulează de regulă la 1GHz sau la 1.2GHz iar memoria RAM cuantifică 1GB. Chiar dacă sunt o mulțime de producători de tablete, numărul chipset-urilor este relativ limitat. La o analiză atentă a hardware-ului vedem că acestea sunt construite pe baza platformelor NVIDIA Tegra 2 la care se adaugă mai multă sau mai puțin memorie flash pentru stocarea datelor.
    Tabletele ASUS Transformer și ASUS Transformer Prime
    Tabletele performante au ecrane cu diagonala de 10.1 inci, cu rezoluția mare 1280×800 pixeli, protejate de sticlă rezistentă la factorii abrazivi.

    Tabletele echipate cu chipset Nvidia Tegra 3 quad-core sunt destul de puține. Un singur model este disponibil la ora actuală pe piața din România și anume ASUS Transformer Prime. Cea mai recentă tabletă de la ASUS excelează în grafică, rulează sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich și poate rula majoritatea aplicațiilor din Android Market.

    Inteligența cumpărătorului este un pericol pentru producător

    Modelele cele mai scumpe nu sunt în mod obligatoriu mai performante, existând tablete scumpe cu performanțe mediocre destinate publicului atehnic care vizează un anumit statut social. Cumpărătorii inteligenți sunt evitați de producători din cauza alegerilor raționale pe care aceștia le pot face. Un client atehnic poate cumpăra la un preț ridicat un produs mediocru de care să fie mândru iar acest lucru este în beneficiul comerciantului care își rotunjește veniturile. Cei care aleg tabletele cu Android sunt oameni mai pragmatici pentru care performanța este pe primul loc.

    Ce tablete putem alege?

    Tabletele performante, cu prețuri mai mari de 2.000 lei, sunt bine reprezentante pe piață, în oferta emag.ro existând 35 de modele ce se încadrează în această categorie.

    Clienții cu venituri mari pot alege: HTC Flyer 7″ 3G (2.400lei), Lenovo ThinkTablet Multi-Touch 10.1″ (2.130 lei), Lenovo Ideapad K1 10.1″ (2.030 lei), Samsung Galaxy Tab P6200 7″ (2.100 lei), Samsung Galaxy Tab P6800 7″ (2500 lei), Samsung Galaxy TAB P4 P7500 (2.300 lei), Asus Transformer 3G 10.1″ (2.300 lei), Asus Slider 10.1″ (2.300 lei), ASUS Transformer Prime 10.1″ (2.800 lei), Samsung Galaxy Tab P7300 8.9″ (2.300 lei).

    Pagina anterioara >Pagina urmatoare

    Pagini: 1 2 3 4

    To Top

    Citește articolul precedent:
    Trilulilu Zonga pe Android

    Serviciile de distribuție a conținutului muzical au atras ca un magnet publicul dotat cu playere și telefoane performante. Posesorii echipamentelor...

    Închide