stiri

NFC (Near Field Communication)

NFC (Near Field Communication) este un standard pentru comunicații radio, conceput pentru transferul de date între dispozitive alăturate la o distanță de aproximativ 10 centimetri. Tehnologia reprezintă o simplă extensie a standardului ISO/IEC 14443 pentru carduri RFID ce combină interfața unui smartcard și a unui cititor într-un singur dispozitiv.

Un echipament NFC poate comunica atât cu cititoarele cât și cu cardurile ISO/IEC 14443. Standardul NFC a fost gândit în special pentru plata cu telefonul mobil. Au fost luate în calcul diverse scenarii pentru plăți de mică valoare în care utilizatorul să apropie telefonul mobil de cititor pentru a livra contravaloarea unui produs. Suma se transferă prin intermediul unităților bancare în același mod în care se face plata cu cardul.

Asemeni standardului ISO/IEC 14443, NFC comunică prin inducție magnetică, unde două antene localizate pe câte una în fiecare dispozitiv formează un transformator. Transmiterea datelor se face în banda de frecvență de 13.56MHz, disponibilă la nivel global.

Distanța mică la care acestea funcționează (până la 20 centimetri cu ajutorul antenelor) este intenționat limitată pentru a da posibilitatea unor persoane rău intenționate să sustragă datele tanzacțiilor. Rata de transfer a datelor este de 106, 212, 424 sau 848 kbiți/s. Chiar dacă această rată de transfer pare mică comparativ cu unitățile cu care suntem obișnuiți, un pachet de date pentru confirmarea plății necesită mai puțin de o secundă pentru a fi recepționat.

În principal sunt două moduri de operare:
– Modul pasiv de comunicareîn care inițiatorul emite și câmpul magnetic necesar alimentării chip-ului care trebuie citit, așa cum este citită cartela cu chip de metrou.
– Modul activ în care în care atât inițiatorul comunicației cât și receptor emit date. Dispozitivul care așteaptă datele dezactivează emisia câmpului electromagnetic.

NFC (Near Field Communication) , 10.0 out of 10 based on 2 ratings

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
To Top