telefoane

Review ASUS Zenfone 5Z ZS620KL

ASUS Zenfone 5Z

Introducere

ASUS Zenfone 5Z ZS620KL este cel mai bun exemplu în ceea ce privește experiența acumulată de compania taiwaneză în fabricarea terminalelor mobile. Rafinat, cu o carcasă luxoasă și un hardware fără reproș, ASUS Zenfone 5Z se bate de la egal la egal cu orice alt telefon de top sau flagship (dacă preferați termenul acesta).

ASUS Zenfone 5Z

ASUS Zenfone 5Z

Ecranul merge din margine în margine, ocupând un procent de aproximativ 90% din suprafața frontală. În partea frontală, panoul prezintă un decupaj, un „breton” după cum îi spun unii utilizatori, spațiul fiind ocupat de difuzorul telefonului, de camera foto frontală și de un senzor de proximitate. Nu știm cine este furnizorul panoului, dar apreciem că este vorba de ecran scump, dedicat terminalelor high-end. Formatul 18:9 aduce o serie de avantaje. Atât ecranul cât și partea din spate a telefonului este acoperită cu sticlă, care-i conferă un aspect luxos, foarte fin. Dezavantajul ar fi că sticla, oricât de rezistentă ar fi, se poate sparge. În rest, telefonul este mai ușor de ținut în mână, intră mai ușor în buzunar, iar imaginea este mai lată, cuprinzând mai mult din peisaj.

ASUS Zenfone 5Z - parte inferioară

ASUS Zenfone 5Z – parte inferioară

În partea inferioară a telefonului găsim un conector audio de 3.5mm pentru căști obișnuite și un port USB 3.1 Type C pentru transferul de date și încărcarea acumulatorului. Perforațiile de la bază sunt făcute pentru a distribui mai bine sunetul difuzorului multimedia.

Laterala dreaptă este rezervată pentru cele două butoane de volum și pentru butonul on/off. Butoanele sunt perfect amplasate pentru a fi acționate cu degetul mare de la mâna dreaptă. Pe laterala stângă avem tăvița pentru cardul nanoSIM și pentru cardul de memorie microSD. Dacă veți utiliza două SIM-uri va trebui să renunțați la cardul de memorie, tăvița având două sloturi și nu trei așa cum se putea găsi la unele modele Zenfone 4.

ASUS Zenfone 5Z - spate

ASUS Zenfone 5Z – spate

Spatele

Pe partea din spate vom observa din primul moment sticla de se întinde din margine în margine, dar și grupul de camere fotoieșit ușor în relief. Imediat sub camere este amplasat blițul multi-color, format din mai multe tipuri de LED-uri și senzorul de amprente.


Specificații & Hardware

ASUS Zenfone 5Z ZS620KL este construit pe rețeta oricărui alt flagship, însă oferă în plus entuziasmul unei companii ce atacă pentru prima dată acest segment. Drept urmare, pe Zenfone 5Z găsim cele mai bune componente hardware din piață.

La baza acestui nou model avem platforma mobilă Qualcomm Snapdragon 845, o minune a electronicii de ultimă oră ce reunește numeroase procesoare, module, memorii, controlere, senzori și multe altele într-un singur chipset de o complexitate foarte ridicată. În interior sunt opt nuclee de procesare, procesoare de imagine pentru camere, un accelerator grafic, un modem de comunicații și alte module ce necesită atenția unui electronist bun pentru a fi explicate. Pasionații pot afla mai multe detalii pe pagina Qualcomm.

ASUS Zenfone 5Z

ASUS Zenfone 5Z

Memoria RAM poate ajunge până la 8GB pentru anumite modele Zenfone 5Z, însă acesta pe care l-am primit avea „doar” 6GB de memorie RAM, adică mai mult decât suficient și mai mult decât și-ar dori orice pasionat de tehnologie.

Ecranul este elementul vizibil, calitatea lui putând fi evaluată de orice ochi antrenat. În acest caz avem un panou în format de 18:9, cu diagonala de 6,2 inci, decupaj în partea superioară și o rezoluție de Full HD+ (2246 x 1080). Ecranul este foarte luminos, iar culoriile sunt foarte intense, fiind plăcute ochiului uman, deși nu reflectă întotdeauna culorile reale, din natură, ci le amplifică.

Nu trebuie să uităm nici modemul de comunicații integrat în platformă. Vorbim despre un modem X20 LTE cu viteze de download de până la 1,2Gbps și viteze de upload de 150Mbps. Mai mult, modemul este compatibil cu o mulțime de standarde de comunicații mobile astfel că indiferent de locul unde veți călători, telefonul dumneavoastră va fi pregătit să se conecteze la rețeua locală.

Modulul de poziționare globală (GPS) poate prelua date de la 6 rețele de sateliți (practic de la toate rețelele comerciale) având o precizie foarte ridicată pentru piața civilă. Zenfone 5Z accesează datele de la: GPS (sistemul american de poziționare), GLONASS (sistemul rusesc de poziționare), Beidou (sistemul chinezesc de poziționare), Galileo (sistemul european de poziționare), QZSS (un sistem japonez de poziționare venit în completarea GPS), SBAS (sisteme complementare ce preiau date de la diverse surse). În ultima categorie putem să menționăm sistemul românesc de poziționare, denumit ROMPOS (vezi wiki).

Specificații hardware ASUS Zenfone 5Z ZS620KL

 • Ecran Super IPS+, 6.2 inci, Full HD+ (2246 x 1080). Raport ecran-corp de 90%.Luminozitate 550nits. Sticlă Corning Gorilla
 • Platforma Mobila Qualcomm Snapdragon 845, octa-core, 10nm, AI Boost,
 • Grafică Qualcomm Adreno 630
 • Memorie RAM 6GB LPDDR4X (8GB max. pe unele variante)
 • Stocare internă 64GB
 • Card MicroSD (suportă până la 2TB)
 • Dimensiuni 153mm x 75.65mm x 7.7mm
 • Greutate 165 grame
 • Cameră frontală principală Camera cu obiectiv larg, de 120°
 • Cameră frontală secundară
 • Cameră principală Sony IMX363 12MP – 1/2.55″, Apertura F1.8, Câmp de vizualizare de 83°, Bliz LED, Video 4K UHD (3840 x 2160) video la 30 fps pentru camerele spate principale
 • Receptor FM
 • WLAN 802.11 a/b/g/n/ac 2.4 & 5GHz, 802.11ac WiFi cu 2×2 MIMO (DL 866Mbps), Wi-Fi direct
 • Bluetooth 5.0
 • NFC
 • Navigație GPS, AGPS, GLONASS, BDS
 • TDual SIM dual standby. Conector 1: 2G/3G/4G Nano SIM, Conector 2: 2G/3G/4G Nano SIM, sau card de memorie microSD (suportă pană la 2TB)
 • Senzor amprente spate (deblocare in 0.3 secunde, suporta 5 amprente), Recunoaștere facială, Accelerometru, E-Compas, Giroscop, Senzor de proximitate, Senzor de lumina ambientala, senzor RGB
 • Sunet difuzor cu 5 magneti si Amplificatoare NXP Smart duale
 • Microfon intern triplu cu Tehnologie ASUS de Reducere a Zgomotului de Fundal
 • Baterie 3300mAh, Incarcare AI & programata pentru protectia bateriei
 • Adaptor de Alimentare Iesire: 9V 2A 18W, suporta PD 3.0
 • Sistem de operare Android Oreo cu noua interfață ASUS ZenUI 5
 • Cablu USB Tip-C, Casti de rezolutie ridicata ASUS ZenEar Pro cu microfon, Ac de Evacuare SIM, Adaptor de Alimentare USB (18W), Documentatie (Ghid de Utilizare, Carte Garantie), Carcasa de Protectie Transparenta
 • Culori Argintiu Meteoric (Meteor Silver), Albastru Nocturn (Midnight Blue)

Galerie Foto ASUS Zenfone 5Z ZS620KL în CPUZ


Telefonul

Formatul ecranului cu diagonala de 6,2 inci favorizează nu numai vizionarea de clipuri și de fotografii, ci și o interfață grafică aerisită pentru telefonie. Numele din agendă și cifrele sunt mari, ușor de identificat, fără alte elemente grafice care ar putea să distragă atenția.

Telefonul este un Dual SIM dual standby. Pe sertarul 1 veți putea monta un Nano SIM 2G/3G/4G. Sertarul 2 este compatibil cu carduri Nano SIM 2G/3G/4G sau cu un card de memorie microSD de până la 2TB.

ASUS Zenfone 5Z

ASUS Zenfone 5Z

Setările includ funcțiile obișnuite pe telefoanele ASUS, cum ar fi funcția de înregistrare a apelurilor telefonice, blocarea anumitor numere de telefon, dar și posibilitatea de a personaliza fondul și caracterele.

Setări interfață telefon ASUS Zenfone 5Z

Setări interfață telefon ASUS Zenfone 5Z


Performanțe

ASUS Zenfone 5Z ZS620KL este un flagship și se comportă ca un flasgship. Fiecare ecran răspunde instant, orice aplicație se încarcă rapid, iar jocurile sunt o adevărată plăcere pe ecranul de înaltă rezoluție, în format de 18:9.

Am descărcat din Google Play jocul Need For Speed No Limits de la Electronic Arts, iar primul lucru plăcut a fost viteza mare de download pentru conexiunea Wi-Fi. Jocul are nu mai puțin de 1.19GB, iar routerul gigabit și modulul Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2.4 & 5GHz al telefonului au dovedit avantajele acestei combinații. Jocul rulează fluid la setări grafice înalte, imaginile sunt pur și simplu superbe, utilizatorul având la îndemână tot ce-i trebuie.

Am rulat testele 3Dmark de mai multe ori, în zile diferite pentru a face o medie a rezultatelor. După cum știți, odată ce chipsetul se încălzește puternic, la o a doua rulare a testului rezultatele sunt mai mici, deci nu am fi putut obține rezultatele corecte rulând test după test.

Rezultate pentru ASUS Zenfone 5Z ZS620KL

 • 3Dmark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1 – 4657
 • 3Dmark Sling Shot Extreme Vulkan – 3735
 • 3Dmark Sling Shot – 6067
 • 3Dmark Ice Storm Extreme –
 • 3Dmark Ice Storm Unlimited –
 • 3Dmark Work 2.0 Performance –
 • PerformanceTest mobile – 15571
 • PerformanceTest mobile CPU– 226883
 • PerformanceTest mobile Memory– 12763
 • RealPI Benchmark (1M)– 2,69 sec
 • AnTuTu – 264004

Capturi cu rezultatele obținute în benchmarkuri de ASUS Zenfone 5Z ZS620KL


Camerele video

Zenfone 5Z ZS620KL beneficiază de cel mai bun sistem de camere foto ce poate fi regăsit în gama ASUS. Pe partea din spate avem un sistem cu două camere foto, dintre care una cu unghi larg și un bliț multi-color pentru obținerea unor tonuri de culoare mai apropiate de realitate.

Camera video principală are la bază un senzor dual pixel Sony IMX363 de 12MP, cu pixeli de 1.4µm. Acesta este recunoscut drept unul dintre cei mai performanți senzori din industrie. Fotografiile realizate cu Zenfone 5Z nu depind numai de calitatea senzorului. Post procesarea imaginii este foarte importantă, iar aici intervine procesorul a semnalului Qualcomm Spectra 280, integrat în această platformă. Zenfone 5Z are capacități de inteligență artificială (AI) cu algoritmi ce pot să facă diferența în mod automat între un scenariu în care aveți o furfurie cu fructe și un scenariu de iarnă. cu multă zăpadă. Cei de la ASUS susțin că sistemul este atât de avansat încât poate să facă diferența, în mod automat, între un câine și o pisică și să ajusteze setările camerei conform scenei. Precizia software-ului ne-a uimit, camera selectând imediat setările pentru mâncare atunci când încadram o farfurie cu alimente. Intrigați de această capacitate, am umplut farfuria cu jucării pentru a încerca inducerea în eroare a aplicațiilor ce stau în spatele camerei, și am reușit – telefonul a considerat că este o furfurie cu mâncare și nu una cu jucării. Cu toate acestea, inteligența artificială e un domeniu aflat la început de drum și vom avea multe surprize din partea acestor sisteme software foarte complexe. Specialiștii de la DXOMark, care testează camerele foto în cele mai mici detalii, au fost încântați chiar și de Zenfone 5, telefon considerat mid-range, dar cu posibilități ce înclină spre un high-end.

Focalizarea imaginii se face rapid, în mai puținde 0,03 secunde, prin detecția schimbărilor de fază, iar imaginea este stabilizată pe cele patru axe. Telefonul poate filma la rezoluție 4K UHD (3840 x 2160) la 30 fps sau la rezoluție FullHD cu 30 sau cu 60 de cadre pe secundă.

Moduri pentru camera principală

Camera foto principală are nu mai puțin de 16 tipuri de scenarii ce pot identificate de sistemul AI (inteligență artificială): mâncare, cer, câmp verde, plante, ocean, apus, zapadă, flori, scenă, câine, pisică, oameni, text, trepied, cod QR, vedere nocturnă.

Fotografii realizate cu ASUS Zenfone 5Z ZS620KL


Software, aplicații, accesorii și baterie

ASUS Zenfone 5Z ZS620KL rulează sistemul de operare Android 8.0 Oreo cu noua interfață ASUS ZenUI 5 ce este acum mult mai aerisită și mai simplu de utilizat. După ce a primit numeroase plângeri privind cantitatea mare de software nedorit, disponibilă odată cu telefoanele din vechile generații, ASUS a renunțat la această practică și a mai păstrat doar câteva aplicații de strictă necesitate.

Pachetul de accesorii care însoțește telefonul este foarte generos, utilizatorul având la dispoziție odată cu terminalul următoarele: cablu USB Tip-C, căști de rezoluție ridicată ASUS ZenEar Pro cu microfon, ac de evacuare SIM, adaptor de alimentare USB (18W), documentatie (ghid de utilizare, carte garantie), carcasa de protectie transparenta. Vă recomandăm să montați din primul moment carcasa de protecție pentru a reduce urmările accidentelor neplăcute.

Accesorii ASUS Zenfone 5Z

Accesorii ASUS Zenfone 5Z

Accesorii în pachet:

 • Căști ASUS ZenEar Pro cu Microfon
 • Carcasă de protecție transparentă
 • Cablu USB Tip-C
 • Ac de Evacuare SIM
 • Adaptor de Alimentare 18W
 • Documentație (dhid de Utilizare, carte garanție)
Adaptor alimentare ASUS Zenfone 5Z

Adaptor alimentare ASUS Zenfone 5Z


Concluzii și fotografii

ASUS Zenfone 5Z ZS620KL este un telefon de top, construit fără reproș, fiabil și puternic. Zenfone 5Z oferă tot ce și-ar putea dori un utilizator, însă o face la un preț cu mult mai mic. Din punctul nostru de vedere, Zenfone 5Z este cea mai bună alegere din categoria sa. Drept urmare, nu greșim atunci când îi acordăm premiul de cea mai bună alegere pe care o poate face un utilizator ce apreciază performanța.

Androidlive Best Choice

Androidlive Best Choice

PRO+

  Construcție ireproșabilă
  Foarte performant
  Ecran spectaculos

ANTI-

  Suprafețe sensibile la șocuri
  Sticla de pe spate păstrează amprentele

Galerie Foto ASUS Zenfone 5Z ZS620KL

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

To Top