telefoane

ASUS Zenfone Zoom

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Introducere

Telefoanele hibrid s-au numărat printre cele mai dificile sarcini pe care le-au primit inginerii electroniști. Dacă electronica a putut fi dezvoltată exponențial și miniaturizată la o scară incredibilă, sistemele optice sunt cu mult mai pretențioase.

Cantitatea de lumină rămâne o variabilă foarte importantă pentru calitatea unei imagini, iar sistemul optic format din mai multe lentile de diverse tipuri trebuie să concentreze razele de lumină din fața sa pe un senzor de dimensiuni foarte mici. În cazul noului Zenfone Zoom, senzorul foto furnizat de Panasonic are o latură de numai 0.85 centimetri.

Telefoanele pe care le putem găsi astăzi pe piață pot realiza fotografii la o calitate acceptabilă, fără a excela în acest domeniu. Cu alte cuvinte, fotografiile realizate cu telefonul sunt bune atâta timp cât le păstrăm pentru noi și cercul nostru de prieteni. Din fericire, fotografii profesioniști știu să aleagă camere DSLR cu senzori full-frame și obiective luminoase pentru a ne oferi cadre cât mai spectaculoase.

Vezi ofertele ASUS!

ASUS Zenfone Zoom iese din mulțime cu ajutorul sistemului optic furnizat de japonezii de la HOYA. Sistemul optic miniaturizat promite un zoom optic 3X și o mai bună încadrare a fotografiilor.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS Zenfone Zoom pleacă de la un cadru de tip unibody, din aluminiu, fabricat cu ajutorul mașinilor cu comandă numerică (CNC). Mai apoi aceasta este sablată și anodizată pentru protecția anticorozivă. ASUS spune să sunt necesare 201 de procese tehnologice pentru a obține un cadru pentru telefonul Zoom.

Vezi ofertele pentru Zenfone Zoom!

Pe partea frontală, ASUS Zenfone Zoom arată ca orice alt phablet cu Android. Ecranul cu suprafață capacitivă și filtru acoperă partea frontală, având la bază trei butoane tactile, marcate grafic. Partea superioară este dominată de logo-ul ASUS, de difuzorul central pentru telefonie, iar spre colț sesizăm camera foto frontală și un mic senzor.

Partea din spate este acoperită cu piele, o caracteristică specifică mai degrabă telefoanelor de lux decât unui camera-phone. Zona camerei foto principale este marcată cu un cerc din plastic în interiorul căruia putem observa lentila cu un diametru mare, blițul bi-color și fotodioda laser pentru sistemul de focalizare rapidă.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Pe laterale, utilizatorul va simți imediat senzația plăcută a ramei din aluminiu și va putea profita de butoanele dedicate pentru fotografiere, înregistrare video, zoom optic (volum) și on/of.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Butoanele amplasate pe laterala dreaptă sunt, de asemenea, metalice fiind ușor de identificat. În rest, vom găsi conectorii obișnuiți pentru generațiile actuale de telefoane cum ar fi microUSB și conectorul audio de 3.5mm.


Specificații & Hardware

Asemeni majorității telefoanelor ASUS Zenfone Zoom este construit pe baza unei soluții Intel la care s-a adăugat o cantitate mai mare de memorie RAM.

Zoom beneficiază de chipsetul Intel Atom Quad Core Z3580 reglat să funcționeze la o frecvență de 2.3GHz. Grafica PowerVR G6430 de la Imagination Technologies echipează o serie de telefoane de top dintre care amintim iPhone 5S și Zenfone Zoom, fiind aleasă datorită puterii sale brute și suportului pentru instrucțiunile DirectX 10, OpenGL 3.x, 4.x și OpenGL ES 3.0.

Procesor Intel Atom Z3580 - Zenfone Zoom - soft Aida64

Procesor Intel Atom Z3580 – Zenfone Zoom – soft Aida64

ASUS a montat pe telefon 4GB de memorie RAM LPDDR3, numeroasele aplicații ale sistemului de operare Android și cele ce vin odată cu interfața grafică ZenUI simțindu-se confortabil în spațiul dat.

ASUS Zenfone Zoom

ASUS Zenfone Zoom

În materie de comunicații, ASUS Zenfone Zoom oferă cam tot ceea ce poate fi oferit. Telefonul dispune de un modem 4G pentru rețelele mobile de noua generație, GPS, Bluetooth V4.0+EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac și NFC. Comunicațiile de date sunt asigurate de un modem LTE Category 4 cu viteze de download de până la 150Mbit/s.

Pe lângă hardware-ul de puternic, Zoom mai integrează un modul ce-l deosebește de restul telefoanelor. Camera foto principală oferă un sistem de lentile cu zoom optic 3X. Senzorul de 13 megapixeli, livrat de Panasonic, are în fața sa un grup de lentile HOYA formate din 10 elemente. Pentru cei care nu au auzit de compania HOYA cu sediul în Tokyo, Japonia, le putem spune că aceasta este specializată în elemente optice și opto-electronice, cei 35.000 de angajați ai firmei fabricând produse de înaltă calitate, așa cum este și grupul optic montat pe Zenfone Zoom.

Dacă lentilele HOYA au rolul de încadra mai bine subiecții din plan îndepărtat, sistemul de focalizare laser măsoară distanța până la subiect și o oferă o soluție de focalizare rapidă, mai precis 0.03 secunde conform ASUS.

Stabilizarea optică OIS în patru pași este dedicată celor care le tremură mâinile, atenuând o parte din mișcările camerei și efectele acestor asupra fotografiilor.

Specificații ASUS Zenfone Zoom

 • Sistem de operare Android 5.0 (Cu interfață ASUS ZenUI)
 • Dimensiuni 158.9 x 78.84 x 5 ~ 11.95 mm
 • Greutate 185 g (cu baterie)
 • Procesor Intel Atom Quad Core Z3580 (2.3GHz), PowerVR G6430, cu suport OpenGL 3.0 sau Intel Atom Quad Core Z3590 ( două nuclee la 2.5GHz)
 • Memorie RAM 4GB LPDDR3
 • Stocare 64GB eMMC Flash sau 128GB eMCP Flash
 • Stocare în ASUS WebStorage 5GB (gratuită)
 • Slot MicroSD card (până la 128 GB)
 • Modem Intel 7262
 • WLAN 802.11 a/b/g/n/ac
 • USB, Bluetooth V4.0+EDR, NFC
 • Card Micro SIM
 • SIM1 Support 2G/3G/4G, UMTS/WCDMA/FDD-LTE
 • GPS/GLONASS/QZSS/SBAS/BDS
 • Ecran 5.5 inci, Full HD 1920×1080/403 PPI,IPS, acoperit cu sticlă Corning Gorilla Glass 4
 • Baterie 3000 mAh Li-Polimer
 • Camera frontală 5 megapixeli, PixelMaster, Selfie Panorama (până la140˚)
 • Cameră principală 13 megapixeli, 3x zoom optic, 12X zoom total, Stabilizare optică OIS în 4 pași, lentile HOYA cu 10 elemente, autofocalizare laser în 0.03 secunde, fotografie macro, bliț dual LED, Back Light (HDR), mod manual similar cu cel întâlnit pe DSLR, Super rezoluție, Real Time Beautification
 • Conector audio 3.5mm
 • Senzori Accelerator/Busolă electronică/Giroscop/Senzor de proximitate/Senzor de lumină ambientală/Senzor magnetic
 • Interfață ASUS ZenUI 2.0
 • Butoane fizice dedicate pentru fotografie și înregistrare video

Telefonul

ASUS Zenfone Zoom este în primul rând un telefon performant și mai apoi un phablet sau o cameră foto de buzunar. Telefonul poate comunica în majoritatea rețelelor de telefonie 2G/3G/4G pe care le puteți regăsi în Europa și în lume. Interfața grafică a telefonului este foarte ușor de folosit, dar necesită o mică perioadă de acomodare.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Putem spune, că interfața de telefonie de la ASUS este mult mai practică și mai intuitivă decât cea folosită de companii cu o largă experiență în industria mobile.

Software ASUS Zenfone Zoom

Software ASUS Zenfone Zoom

Funcțiile integrate de ASUS în interfața grafică sunt de apreciat, utilizatorul având acces la funcții de blocarea a numerelor de telefon de la care se efectuează apeluri nedorite. Spre exemplu puteți bloca numere societăților comerciale care înțeleg să se promoveze prin apeluri telefonice frecvente către utilizatori sau prin SMS-uri de tip spam.

Ofertele nebancare, firmele dubioase care trimit SMS după ce au ajuns prin diverse metode la numărul dumneavoastră de telefon vor fi trecute pe o listă neagră, iar utilizatorul noului Zenfone Zoom nu va mai fi deranjat.

Grupare Agenda telefonică

Grupare Agenda telefonică


Performanțe

ASUS Zenfone Zoom își menține un nivel al performanțelor peste medie datorită procesorului Intel Atom Quad Core Z3580 tactat la frecvența de 2.3GHz. Vorbim despre un procesor relativ nou, lansat în trimestrul 2 al anului 2014, comparabil din punct de vedere al specificațiilor cu Qualcomm Snapdragon 800.

Grafica PowerVR G6430 asigură utilizatorul că jocurile uzuale, pe care le poate descărca din Google Play, vor rula fără probleme. În perioada în care am avut telefonul la dispoziție ne-am bucurat de Asphalt 8 și de grafica acestuia afișată pe ecranul cu rezoluție FullHD.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Un alt plus oferit de acest model este memoria RAM LPDDR3 de 4GB. Cantitatea mare de memorie RAM permite rularea simultană a mai multor aplicații.

Sistemul de operare Android și aplicațiile sale își păstrează fluiditatea în operare, iar utilizatorul nu ma experimenta blocajele specifice modelelor entry-level cu 512MB sau 1GB de memorie RAM.

În 3DMark Ice Storm Unlimited, ASUS Zenfone Zoom obține un număr de 20231 de puncte fiind comparabil din acest punct de vedere cu Apple iPad Air 2.

ASUS Zenfone Zoom în 3D Mark Unlimited

ASUS Zenfone Zoom în 3D Mark Unlimited

Rezultate pentru ASUS Zenfone Zoom

 • 3Dmark Ice Storm – Maxed Out
 • 3Dmark Ice Storm Extreme – Maxed Out
 • 3Dmark Ice Storm Unlimited – 20231
 • AnTuTu 6.1.4. – 65396
 • Quadrant Standard – 20509
 • Velamo Chrome Browser – 3216
 • Velamo Metal (all- single core) – 1428

Capturi cu rezultatele obținute în benchmarkuri de ASUS Zenfone Zoom


Camerele video

ASUS Zenfone Zoom este cel mai subțire smartphone cu zoom optic 3x. ASUS a reușit să obțină un telefon (sau phablet după unii utilizatori) foarte subțire datorită amplasării pe verticală a sistemului de lentile. Imaginea preluată prin orificiul amplasat pe capacul din spate este întoarsă la 90 de grade de două ori cu ajutorul a două oglinzi.

Sistem de lentile HOYA pentru ASUS Zenfone Zoom

Sistem de lentile HOYA pentru ASUS Zenfone Zoom

Alături de sistemul optic se află un bliț dual-color și o diodă laser pentru focalizarea foarte rapidă. ASUS declară că focalizarea se poate face în 0.03 secunde, utilizatorul având posibilitatea de a realiza rapid fotografii. Stabilizatorul optic (OIS) asigură cadre clare de fiecare dată, chiar și atunci când zoom-ul optic este folosit la valoarea maximă.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Camera telefonului ASUS Zenfone Zoom este accesibilă prin intermediul unei interfețe grafice complexe. Opțiunile de reglaj manual sunt inspirate de cele disponibile pe un aparat DSLR.

Un alt lucru de apreciat este faptul că funcțiile interfeței grafice sunt însoțite de explicații, fapt care ușurează ințelegerea acestora de către fotografii amatori. Bineînțeles, Zoom nu poate înlocui un DSLR dedicat, însă poate fi ținut în buzunar pentru a fi întotdeauna la îndemână.

Interfata camera foto - ASUS Zenfone Zoom

Interfata camera foto – ASUS Zenfone Zoom

Interfata camera foto - ASUS Zenfone Zoom

Interfata camera foto – ASUS Zenfone Zoom

Modurile de fotografie sunt numeroase, software-ul oferind îmbunătățiri pentru fiecare situație în parte. Modul HDR îl considerăm cel mai des întâlnit în practică, fiind recomandat atunci când soarele se află în spatele subiectului. De asemenea, modul Beautification ar putea fi preferat de cei care încarcă frecvent pe Facebook fotografii de tip Selfie.

 • Automat
 • Manual
 • HDR
 • Beautification
 • Super-rezoluție
 • QR Code
 • Luminozitate scăzută (3M)
 • Noapte
 • Adâncimea câmpului
 • Efect
 • Autoportret
 • Animație GIF
 • Panoramă
 • Miniatură
 • Time rewind
 • Panosphere
 • Eliminare Inteligenta
 • Zambete
 • Slow Motion
 • Time Lapse

Fotografii realizate cu ASUS Zenfone Zoom

ASUS Zenfone Zoom foto

ASUS Zenfone Zoom foto

ASUS Zenfone Zoom - fotografie pe timp de noapte.

ASUS Zenfone Zoom

Pe timp de noapte, ASUS Zenfone Zoom se comportă mai bine decât telefoanele obișnuite, camera reușind să genereze imagini acceptabile pentru aceste condiții de iluminare.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Utilizatorii care doresc fotografii mai bune pe timp de noapte pot folosi blițul suplimentar, oferit gratuit în pachet. Acesta se conectează pe portul microUSB, de unde își ia energia, și se fixează cu ajutorul unui magnet pe carcasa din spate a telefonului. Fotografierea uui grup de oameni, pe timp de noapte devine mult mai simplă, lumina suplimentară spunându-și cuvântul.

ASUS Zenfone Zoom - fotografie pe timp de noapte.

ASUS Zenfone Zoom – fotografie pe timp de noapte.

Comparativ cu o cameră foto de buzunar, Zoom nu reușește să se apropie de performanțele unui model mainstream, în mare parte din cauza dimensiunilor senzorului foto și a diafragmei reduse.

Clip filmat cu ASUS Zenfone Zoom


Software, aplicații, accesorii și baterie

ASUS Zenfone Zoom

Telefonul este alimentat de o baterie litiu-polimer de 3000mAh, integrată în structura telefonului. Deși este vizibilă odată cu îndepărtarea capacului din spate, bateria nu poate fi înlocuită de utilizator ci numai într-un service specializat.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS a ales un adaptor mai puternic pentru Zenfone Zoom, utilizatorul având posibilitatea să încarce foarte rapid telefonul. Tehnologia ASUS BoostMaster promite încărcarea telefonului la 60% în numai 39 de minute. Acest lucru este posibil datorită adaptorului ce poate oferi 9V și 2A, adică până la 18Wh.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Încărcător ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Tot după îndepărtarea capacului spate veți avea acces la slotul pentru cardul microSD și la slotul microSIM. Difuzorul multimedia, vizibil în partea de jos, are dimensiuni mari, semn că ASUS a dorit să obțină un sunet cât mai bun de la acest dispozitiv.

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Sistemul de operare Android 5.0 Lollipop este completat de interfața ASUS ZenUI, livrată în această versiune de o gamă largă de aplicații, mai mult sau mai puțin utile.

Software ASUS Zenfone Zoom

Software ASUS Zenfone Zoom

ASUS este o companie ce are grijă de clienții săi și după vânzarea unui produs, drept urmare, Zenfone Zoom primește regulat update-uri ale sistemului de operare și ale aplicațiilor ZenUI. În perioada în care am putut să utilizăm telefon am primit două update-uri pentru sistemul de operare care au îmbunătățit experiența de utilizare.

Accesoriile livrate în cutie sunt destul de ofertante. Utilizatorul va găsi un bliț suplimentar ce se poate conecta pe USB, protecție din silicon pentru bliț, caști intra-aurale, cablu USB și adaptor pentru încărcare.

Bliț ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic

Bliț ASUS ZenFone Zoom cu 3X zoom optic


Concluzii și fotografii

ASUS Zenfone Zoom este un telefon cu zoom optic 3x, excelent realizat, ce își păstrează gabaritul în limitele acceptate de un utilizator obișnuit.

Ofertele concurenței sunt destul de slab reprezentate, telefoanele cu zoom optic fiind destul de puține la număr.

Dacă doriți un telefon performant, echipat cu o cameră foto cu zoom optic, ASUS Zenfone Zoom este probabil alegerea ideală.

Androidlive recomandă ASUS Zenfone Zoom drept cea mai bună alegere pentru un camera-phone.

Androidlive Best Choice

Androidlive Best Choice

În România, ASUS Zenfone Zoom poate fi găsit în magazinele specializate la prețul de aproximativ 2100 lei.

PRO+

 • Camera cu zoom optic 3X
 • Performanțe superioare
 • Finisaje din metal, sticlă și piele

ANTI-

 • Greutate mai mare
 • Dimensiuni mari

Galerie Foto ASUS Zenfone Zoom

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

ASUS Zenfone Zoom, 9.0 out of 10 based on 4 ratings

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
To Top