tablete

Google Nexus 7 by ASUS review

Nexus 7


Google Nexus 7 este prima tabletă privită de fanii Android ca o icoană a performanței accesibile. Google a mizat pe volumele mari de vânzări și pe structura simplificată a tabletei, prețul de plecare fiind poziționat la 199 de dolari. Nexus 7 este concepută pentru serviciile Google acestea fiind prezente în meniul tabletei.

Mecanismul financiar al celor de la Google le permite să nu acorde o importanță prea mare profitului ce se poate obține la fiecare unitate vândută ci să se uite mai degrabă la masa de utilizatori care consumă reclame livrate prin AdWords. Unele studii relevă faptul că Google obține aproximativ 14 dolari pentru fiecare dispozitiv cu Android vândut numai din reclama furnizată. Cu acest mecanism în minte, designerii Google s-au concentrat asupra lucrurilor cu adevărat importante.

VIDEO preview Nexus 7

În primul rând s-a renunțat la modulele ce sunt utilizate rar cum ar fi camera principală. Al doilea element îndepărtat a fost slotul pentru cardurile microSD, Google dorind ca utilizatorii de tablete Nexus să-și păstreze datele în mediul cloud. Pentru reducerea costurilor s-au făcut și compromisuri iar cel mai vizibil este ecranul. Protecția ecranului lasă de dorit, matricea cu cristale lichide fiind acoperită de o sticlă ce se poate zgâria foarte ușor.

Nexus 7
Din punct de vedere estetic, tableta Nexus 7 se prezintă cu sobrietate fiind acoperită pe spate de un capac de plastic negru ce oferă o prindere bună. Modelul imprimat în relief pe spatele tabletei este foarte practic, crescând aderența în momentul prinderii.

Nexus 7

Partea din față este dominată de ecran și de butoanele capacitive, amplasate la baza acestuia. În partea de sus a ecranului se află o cameră pentru apeluri video și un senzor de lumină. Suprafața frontală mare, din jurul ecranului, ar fi putut fi redusă de dragul design-ului dar s-a preferat ca accentul să fie pus pe partea practică. Marginile ecranului fiind zonele în care utilizatorul își poziționează degetele. Foaia de sticlă ce acoperă partea din față și capacul din spate sunt îmbinate printr-o ramă de plastic cu aspect metalic (fiind colorată în argintiu).

Nexus 7
Pe laterala dreaptă sunt amplasate butoanele pentru volum și butonul pornit/oprit. La baza tabletei există un port microUSB și un conector audio de 3.5mm.
Google a delegat partea de producție către cei de la ASUS, dată fiind experiența acestora în conceperea tabletelor. Noul model a fost prezentat foarte rapid iar acest lucru a fost posibil datorită tabletei ASUS Memo de 7 inci, ce avea o configurație asemănătoare.


Specificații & Hardware

Inima noului model Nexus 7 este un chipset NVIDIA Tegra 3, cu patru nucle principale, setat să funcționeze la frecvența de 1.2GHz. Așa după cum probabil știți deja, chipset-ul Tegra 3 integrează nuclee specializate pentru grafică dar și nuclee secundare cu un consum redus de energie pentru sarcinile mai puțin solicitante.
Ecranul IPS (comutare în plan paralel) cu diagonala de 7 inci este acoperit cu sticlă însă nu rezistă atât de bine la zgârieturi precum tabletele high-end cu protecție Gorilla Glass, drept dovadă modelul venit la teste are ecranul zgâriat de un copil mai neastâmpărat. Într-un regim de utilizare normal, sticla ecranului nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru nimeni. Densitatea pixelilor este remarcabilă pentru un produs ieftin. La o rezoluție de 1280×800 pixeli rezultă o densitate impresionantă de 216 ppi ce se simte în calitatea imaginilor. Ca să vă faceți o idee despre cât de mare este densitate pixelilor pe această tabletă ieftină și performantă, vă spunem că Amazon Kindle Fire oferă 170ppi iar noul iPad 264ppi.

Nexus 7
Google a montat o cameră principală pentru videochat și a renunțat la camera principală. Cu o rezoluție de 1.2 megapixeli și posibilitatea de a filma la rezoluție 720p, camera de pe Nexus 7 poate fi folosită pentru comunicații video. Fotografierea unor subiecți umani sau a unor peisaje este dificilă și nerecomandată însă nu imposibilă. În secțiunea dedicată camerei foto veți putea găsi fotografii preluate cu ajutorul camerei foto.

Specificații Google Nexus 7

Chipset NVIDIA Tegra 3 quad-core
Ecran IPS 7 inci, Rezoluție 1280×800 HD, 16 milioane de culori, Densitate 216 ppi, acoperit cu sticlă
Cameră frontală 1.2 megapixeli
Greutate 340 grame
Stocare 16GB
RAM 1GB
Wi-Fi 802.11 b/g/n Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth
NFC (Android Beam)
GPS
Micro USB
Microfon
Baterie 4325mAh
Senzori Accelerometru, Magnetometru, Giroscop
Autonomie – 9 ore pentru redare video, 10 ore pentru browsing web, 10 ore pentru lectură, 300 de ore în regim de așteptare
Dimensiuni 198.5 x 120 x 10.45mm
Sistem de operare Android 4.1 (Jelly Bean)


Performanțe


Performanțele acestei tablete, abordabile din punct de vedere al prețului, sunt pur și simplu remarcabile. Chipset-ul NVIDIA Tegra 3 nu dezamăgește, oferind vitezele de lucru la care ne așteptam. Sistemul de operare Android 4.1 (Jelly Bean) rulează cu precizie, proiectul “Butter” afișând 60 de cadre pe secundă, fapt ce duce la o interfață grafică fiind mai fluidă.

Nexus 7 nu are probleme nici în jocurile cu grafică bogată, Dungeon Hunter 3 de la Gameloft funcționând impecabil. Ecranul și interfața grafică au un tip de răspuns foarte scurt astfel că nu veți sesiza nicio întârziere între momentul atingerii și momentul declanșării acțiunii. O parte din ecran este ocupată de butoanele capacitive iar acest lucru reduce suprafața totală vizibilă. Atunci când priviți un film sau navigați pe internet butoanele se retrag, ecranul de 7 inci fiind vizibil în totalitate. Faptul că butoanele capacitive sunt afișate pe ecran e puțin supărător dată fiind diagonala redusă a tabletei.

Nexus 7
Google a integrat, pe lângă Wi-Fi și Bluetooth, un modul NFC ce are asociată funcția Android Beam.
În principalele benchmark-uri este evidențiată puterea de procesare a nucleelor Tegra 3. În Antutu 2.9.3 scorul obținut este de 10873 puncte iar benchmark-ul grafic NenaMark 2 afișează 55.9 de cadre pe secundă. Linpack for Android calculează o putere de 46.887 MFLOPS pentru procesele rulate pe un singur fir de execuție iar scorul pentru MultiThread se ridică la 116.563 MFLOPS.

Rezultate în benchmark-uri pentru Google Nexus 7

Antutu 2.9.3 – 10873
Quadrant Standard 2.0 – 3732
NenaMark2 – 55.9fps
Vellamo HTML 5 -1342
Vellamo Metal – 408
Linpack for Android – Single Thread 46.887 MFLOPS 1.79 secunde
Linpack for Android – MultiThread 116.563 MFLOPS 3.24 secunde


Camera video

În cazul tabletei Google Nexus 7 putem vorbi de o singură cameră video amplasată frontal și destinată în principal comunicării video prin programe specializate de genul Yahoo Messenger sau Skype. Cameră frontală 1.2 megapixeli se descurcă onorabil date fiind funcțiile limitate pentru care a fost proiectată.
Google nu oferă o aplicație specializată pentru acestă cameră însă puteți descărca din Google Play diverse aplicații care exploatează mai bine (sau mai puțin bine) resursele camerei. Noi am instalat aplicația Camera MX de la Magix, o aplicație gratuită, cu milioane de instalări, pe care am ales-o întâmplător.
Mai jos sunt prezentate câteva imagini preluate cu ajutorul camerei frontale.


Software și aplicații

Nexus 7 rulează sistemul de operare Android 4.1.1 Jelly Bean și beneficiază de atenția companiei dezvoltatoare. Dacă în cazul altor telefoane și tablete compania producătoare “uită” de modelele vândute după ce s-a văzut cu banii în conturi, în cazul Google lucrurile stau diferit. Google oferă update-uri periodic și ține la zi serviciile disponibile pe tabletă. Atenția celor de la Google pentru software-ul produselor Nexus este determinată de modul în care funcționează afacerea acestora. Google vinde reclamă iar audiența este principalul indicator al profitului (în acest caz).

Nexus 7
Google oferă aplicații proprii pe tabletă și evită să distribuie direct aplicații pentru Twitter și Facebook. Utilizatorii care folosesc aceste servicii sociale pot instala aplicațiile din Google Play. De asemenea, pe tabletă nu veți găsi o aplicație dedicată camerei foto însă se poate alege una din Google Play.

Nexus 7
Faptul că update-urile sunt oferite frecvent a fost vizibil și în perioada de testare când am fost atenționați de disponibilitatea unui nou pachet de upgrade.
Google Maps funcționează impecabil, obiectivele sunt bine detaliate, clădiriile sunt exact acolo unde trebuie să fie iar utilizatorii care au plătit de 3.5 ori mai puțin decât pe un iPad pot folosi servicii de calitate.


Accesorii și Baterie

Pachetul în care este oferită tableta este minimalist, ASUS și Google oferind accesoriile strict necesare. Ambalajul de culoare gri închis ascunde tableta și o serie de accesorii limitate ca funcționalitate. Utilizatorul va avea la dispoziție un cablu microUSB, un adaptor pentru reîncărcarea acumulatorului intern și un mic ghid de pornire rapidă.

Nexus 7
Adaptorul este similar ca design cu cele Apple sau Samsung, având o formă compactă și o greutate redusă. Curentul furnizat are intensitatea de 2Ah și tensiunea de 2 volți, rezultând o putere de 10Wh.
Bateria litiu-ion folosită de Nexus 7 are 4.325mAh și este bine ascunsă sub carcasă, înlocuirea ei presupunând desfacerea produsului.


Concluzii și fotografii

Google Nexus 7 este o tabletă de admirat. Performanțele sale ridicate (posibile datorită chipset-ului NVIDIA Tegra 3) și software-ul cu răspuns rapid vor încânta utilizatorii ce nu vor (sau nu își permit) să plătească 500 de euro pe o tabletă premium.

Există și unele lipsuri pe care tableta le are. Primul și cel mai supărător este lipsa unui slot microSD. Google nu oferă acest slot pentru a determina utilizatorii să folosească serviciile cloud ale companiei și nu din cauza costului de implementare. Al doilea lucru care poate dezamăgi o parte din utilizatori este lipsa aplicațiilor dedicate pentru servicii sociale (exceptând Google +).

Nexus 7
Tableta Google Nexus 7 este disponibilă pe piața românească la prețuri care pornesc de la 1100 lei (cu TVA inclus) și reprezintă cea mai înțeleaptă alegere în momentul de față. Dacă te-a convins,  Nexus 7 poate fi luată de la Emag, profitând de rate și de extra-garanție.

PRO+

  • Preț accesibil
  • Performanțe bune în aplicații
  • Grafică de calitate

Anti-

  • Lipsa unui slot microSD
  • Ecranul nu este suficient de bine protejat
  • Lipsa unei conexiuni 3G

Galerie Foto ASUS Google Nexus 7

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

To Top