tablete

Odys Space (REVIEW)

Atractivitatea unor tablete buget e contrabalansata aproape mereu de compromisuri tehnice. Chiar dacă chipset-urile din generațiile mai vechi sunt trecute cu vederea de public, ele își păstrează calitățile, performanțele și eficiența.

Dacă modelele scumpe dispun de cele mai recente chipset-uri de la NVIDIA și Texas Instruments, o tabletă accesibilă precum Odys Space trebuie să se mulțumească cu un chipset Qualcomm MSM7227 ARM11 tactat la 800MHz.

Promovată prin funcționalitatea 3G și designul compact cu muchii cauciucate, Odys Space poate încânta un prim utilizator de tablete, dar dezamăgi un cunoscător. Ecranul LCD capacitiv are o rezoluție de 800×480 pixeli, fiind acoperit cu un simplu plastic. Pe spate, capacul lucios păstrează amprentele inerente. Tabletă este acoperită pe muchii cu un plastic aderent, diferit de cel al capacului, ce permite buna prindere.

 

Odys Space are o grosime de 12mm, spațiul fiind suficient de generos pentru montarea mufelor. Butoanele de volum și butonul de resetare sunt montate în partea de sus a tabletei. Latura din dreapta oferă spațiu pentru microfon, cartela SIM și pentru cardul microSD. În partea de jos puteți găsi portul microUSB, mufa de alimentare și mufa pentru căști.

Fiind un model ce rulează sistemul de operare Android, tableta dispune de cele patru butoane capacitive pentru back, aplicații, home și search.

 O parte din specificațiile tehnice ale tabletei sunt îmbucurătoare. Vorbim de un model cu Wi-Fi și 3G, care permite efectuarea de apeluri telefonice prin VoIP dar și prin serviciile operatorilor de telefonie mobilă.

Ecranul capacitiv, multi-touch, cu diagonala de 7 inci (17.8cm) dispune de o rezoluție de 800×480 pixeli și este suficient pentru vizualizarea paginilor web dar și pentru introducerea ușoară a textului.

 

Modulul GPS aduce cu sine o serie de funcții ce vor satisface utilizatorii care obișnuiesc să călătorească frecvent. Alături de un software, pe care îl puteți alege din mulțimea de titluri existente pe piață vă puteți crea un instrument care să vă ghideze prin aglomerația marilor orașe.

 

Specificațiile tehnice ale tabletei Odys Space:

Dimensiune ecran 17,8 cm (7”), 800×480 pixeli, aspect ratio 16:9, TFT cu iluminare de fundal LED-uri (multi-touch capacitiv)
Procesor Qualcomm MSM7227 800MHz ARM11-T
Memorie NAND 512MB + 256 MB RAM + 4GB iNAND
GSM 850/900/1800/1900, WCDMA 850/2100MHz
Slot pentru card microSD
GPS / AGPS
Bluetooth (v2.1, EDR clasa 2 pentru conectarea la căşti Bluetooth şi alte dispozitive Bluetooth)
Cameră video integrată de 2 megapixeli
Boxe, microfon
Intrare: 100-240V, 50/60Hz, iesire: 5V, 2.4a
AcumulatorLi-polimer de mare putere
Autonomie 6 ore (cu WiFi, 3G şi BT pornit) / 72 ore standby
Dimensiuni 199 x 117 x 12mm
Greutate 420 g
Slot pentru card SIM, micro USB, mufa pentru căşti, slot card microSD

 Tableta poate accesa un magazin propriu de aplicații compatibile cu această configurație dar și binecunoscutul site Getjar ce dispune de 350.000 de titluri pentru Android.

App Center pune la dispoziția utilizatorului câteva aplicații utile, însă nu se poate compara cu Android Market din punct de vedere al diversității. Prețurile practicate pe magazinul propriu sunt destul de piperate, iar spre deosebire de Android Market aici nu există o posibilitate reală de a alege. Spre exemplu, software-ul Quickoffice Pro costă 14.99USD iar WeatherPro 2.99 euro. Numărul aplicațiilor din App Center este destul de redus și nu poate acoperi dorințele unui utilizator obișnuit. Programele adiționale pot fi instalate cu ajutorul unui installer apk.

Utilizatorul mai poate instala, de asemenea, aplicația 1Mobile Market, ce se prezintă ca o alternativă gratuită a Android Market.

 

Odys Space nu poate accesa Android Market, mulțimea de aplicații gestionate de Google fiind indisponibilă pentru această tabletă cel puțin pe această cale. Metoda prin care puteți totuși instala aplicațiile compatibile presupune câțiva pași simpli. În primul rând trebuie să descărcați aplicația cu extensia apk și să o copiați pe cardul de memorie microSD, pe care se presupune că îl aveți deja. Pasul următor este vizualizarea cardului de memorie cu ES File Explorer, o aplicație pe care o găsiți preinstalată pe tabletă. Simpla selectare a aplicației apk de pe cardul de memorie va porni procesul de instalare. În felul acesta am reușit să instalăm benckmark-urile pentru testarea performanțelor brute ale procesorului Qualcomm MSM7227.

Linpack for Android afișează după rularea testului valoarea de 10.677 Mflopi, o valoare mai mare decât ne-am fi așteptat de la un procesor ARM 11.

Modulul 3G transformă tableta într-un telefon astfel încât să puteți efectua apeluri către orice număr. Receptorul GPS permite instalarea software-ului de navigație dar și poziționarea rapidă pe hartă atunci când utilizați tableta în spațiu deschis.


În cazul tabletei Odys Space se poate vorbi de o singură cameră video amplasată pe partea din spate a tabletei. Fotografiile captate cu ajutorul acesteia sunt modeste însă camera își poate dovedi utilitatea în scanarea codurilor QR. Deși este o tabletă 3G, Odys Space nu dispune de o cameră frontală, apelurile video fiind imposibil de efectuat.

 Odys Space rulează sistemul de operare Android 2.2.2 Froyo. Tableta poate rula o mulțime de aplicații, unele dintre acestea fiind deosebit de practice. Noi am reușit instalarea software-ului de navigație iGO pentru Android dar și a unor aplicații diverse. Din păcate serviciile Google nu sunt preinstalate, utilizatorul putând însă să acceseze Google Maps sau Gmail prin browser-ul web (preinstalat).

Programele ES File Explorer și ES Task Manager, prezente pe tabletă, sunt deosebit de utile în condițiile în care instalați aplicații ce se pot dovedi incompatibile cu tableta.

ES File Explorer permite vizualizarea structurii de fișiere din memoria internă și de pe cardul microSD, iar ES Task Manager întrerupe orice proces care rulează în background. ES File Explorer vă va indica memoria internă ca SDcard semn că cei 4GB disponibili sunt reprezentați de un card flash montat pe placa de electronică. Cardul microSD pe care îl atașați va fi ilustrat grafic cu eticheta Sdcard2.

 

 Odys Space pare a fi mai grea decât alte tablete, o explicație pentru acest fapt fiind forma compactă a modelului. Cele 420 de grame ale tabletei revin în cea mai mare parte acumulatorului intern de tip litiu polimer. Bateria este inaccesibilă utilizatorului și poate fi schimbată doar în service.

Un lucru îmbucurător este autonomia mare a acestui model, producătorul declarând că Odys Space poate lucra până la 6 ore cu modulele WiFi, 3G şi Bluetooth pornite. În stand-by bateria oferă energie pentru 72 de ore. În pachet, utilizatorul va găsi pe lângă tabletă alimentatorul, un set de căști și manualul de utilizare.

 Tableta Odys Space poate fi utilizată pentru navigarea pe internet atunci când nu aveți la dispoziție calculatorul personal dar și pentru efectuarea apelurilor telefonice grație modului 3G. De asemenea, poate fi o opțiune pentru cei care nu au la dispoziție un buget prea generos. Utilizatorul are libertatea de a accesa serviciile de date oferite de operatorii de telefonie mobilă dar și de a alege un hotspot gratuit atunci când acesta este disponibil. Tableta este disponibilă prin partenerii Scop Computers prețul acesteia fiind în jur de 940 lei (TVA inclus).

PRO+

  • Modulul 3G pentru comunicații
  • Prezența receptorului GPS
  • Autonomia bateriei litiu polimer
  • Prețul

ANTI-

  • Sistemul de operare Android 2.2
  • Rezoluția mică a ecranului și unghiul de vizualizare redus
  • Plasticul carcasei și suprafața ecranului ce se poate zgâria prea ușor
  • Incompatibilitatea cu Android Market

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

To Top