telefoane

Samsung Galaxy S III I9300 review

Samsung Galaxy S III I9300


Primul contact cu Samsung Galaxy S 3 nu a fost tocmai cum ne-am fi dorit. După mai multe zile în care am căutat să facem rost de un exemplar, am reușit într-un final să primim unul pentru o perioadă limitată de timp. Telefonul era mai mare decât am fi bănuit iar meniul acestuia ne spunea că are multe funcții complexe ce așteaptă să fie descoperite.

Samsung Galaxy S III este disponibil în două variante coloristice: pe alb și pe albastru.

Din punct de vedere estetic Galaxy S III se prezintă ca orice alt telefon cu ecran capacitiv. Ecranul AMOLED ocupă cea mai mare parte a suprafeței frontale lăsând puțin loc pentru cască, microfon și senzori. În partea de sus telefonul afișează vizibil camera frontală și doi senzori (senzorul pentru lumina ambientală și senzorul de proximitate). Partea de jos prezintă un singur buton fizic (în stilul Apple iPhone) și două butoane alăturate capacitive.

Samsung Galaxy S III I9300

Samsung Galaxy S III a fost “conceput cu gândul la oameni” iar acest lucru se vede de la prima deblocare. Imaginea implicită, ispirată de natură, se mișcă ca și cum ar fi lichidă, telefonul deblocându-se indiferent de sensul liniei trasate cu degetul. Prin acestă nouă formă de deblocare, Samsung evită anumite procese cu Apple, care consideră că glisarea unui element grafic între două puncte este proprietatea sa.

Partea laterală stângă prezintă butonul dublu pentru volum. Pe partea dreaptă este amplasat butonul pentru pornit/oprit.
Carcasa telefonului este fabricată în totalitate din plastic iar acest lucru a fost imediat sancționat de public. Fiind un model foarte scump, fanii s-ar fi așteptat la anumite elemente metalice pentru carcasă. Spatele telefonului este acoperit cu un capac subțire din plastic (mult prea subțire am spune noi) ce poate fi detașat cu multă grijă. O manipulare neatentă a acestuia poate duce la rupere. După înlăturarea capacului aveți acces la slotul microSD și slotul pentru cartela SIM.

Dacă aspectul exterior nu are nimic special, partea de software a fost atent lucrată, producătorii de telefoane (în general) acceptând faptul că singurele lucruri care îi diferențiază este personalizarea sistemelor de operare Google, aplicațiile și serviciile Cloud.
Samsung Galaxy S III I9300


Specificații & Hardware

Hardware-ul de ultimă generație al noului Samsung Galaxy S III este complex și trebuie explicat în detaliu. Multitudinea de nuclee de procesare specializate, senzori și controlere este gestionată integral de sistemul de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și de aplicațiile Samsung. Galaxy S III este unul dintre puținele telefoane ce are încorporat un barometru electronic, ceva asemănător am mai văzut la Galaxy Nexus, tot un model al companiei coreene.

Chipset-ul dezvoltat de Samsung pe baza mai multor tehnologii licențiate este cel mai puternic model dedicat telefoanelor mobile. Exynos 4212 integrează patru nuclee Cortex-A9 tactate la frecvența de 1.4GHz. Zonele de calcul specializate din interiorul chipset-ului permit rularea simultană a mai multor procese multimedia și de comunicații.

Samsung a demonstrat modul în care se poate rula un film într-o fereastră în timp ce navigăm printr-o altă aplicație. Acest lucru este posibil tocmai nucleelor specializate ce lucrează independent pentru prelucrarea diferitelor sarcini.

Ecranul HD Super AMOLED are o rezoluție de 1280×720 pixeli, cea mai mare pe care o puteți întâlni la un telefon mobil, însă ecranul noului Samsung nu bate iPhone 4S la capitolul densitate, modelul corean având 306ppi (pixeli pe inch) în timp ce americanii au un ecran cu 330ppi. Culorile ecranului AMOLED sunt mai intense iar timpul de răspuns este mai bun decât în cazul SLCD-ului adoptat de Apple sau HTC.

După cum se știe ecranele AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode) se deteriorează în timp, acesta fiind unul dintre principalele neajunsuri care au determinat companii precum SONY să renunțe la dezvoltarea acestora. Din câte se pare culoarea albastru se degradează mai rapid decât celelalte iar Samsung a ales o configurație Pentile de tip RGBG pentru ecran. Matricea ecranului HD Super AMOLED de la Samsung este formată din cinci subpixeli, doi verzi, doi roșii și unul albastru. Dacă veți lua o lupă puternică veți putea vedea acestă configurație pe ecranul telefonului și veți putea sesiza diferențele comparativ cu un ecran RGB.

Samsung a integrat în noul telefon toate tipurile de senzori disponibili pe piață pentru industria mobilă. Galaxy S III dispune de accelerometru, busolă electronică, senzor de proximitate, giroscop și barometru.

Memoria internă de 16GB este utilizată pentru stocarea sistemului de operare și a aplicațiilor. Pe lângă aceasta puteți monta un card microSD de până la 64GB dacă obișnuiți să realizați filme HD pe care să le stocați pe telefon iar memoria internă nu este suficientă. Pentru viitor, Samsung a promis o nouă variantă a telefonului, ce va îngloba 64GB memorie internă.

Comunicațiile sunt realizate prin patru module diferite. Conexiunea la releele operatorilor de telefonie mobilă se face prin GSM clasic sau prin rețelele 3G. O variantă a telefonului cu LTE 4G va apărea pe piață mai târziu, în țările care dispun de acestă tehnologie. În România prima rețea 4G ar putea fi disponibilă limitat în cursul anului viitor. Pe lângă modulul Bluetooth 4.0, Samsung a ales și un modul NFC ce și-ar putea dovedi utilitatea în cazul plăților de mică valoare. Din păcate, plata prin NFC este disponibilă la scară redusă iar funcția nu va putea fi utilizată de clienții români. Totuși Samsung a reinventat transferul fișierelor prin NFC, funcția S Beam oferind posibilitatea de a transmite fișiere multimedia prin simpla apropiere a două telefoane compatibile. Pe lângă NFC și Bluetooth, utilizatorul poate realiza conexiuni între telefoane și prin Wi-Fi direct.

Modulul Wi-Fi oferă o conexiune rapidă la internet dacă va aflați în raza de acțiune a unui hotspot. Filmele stocate pe telefon pot fi transmise către un televizor de ultimă generație cu ajutorul funcției DLNA.

Mai jos puteți vedea specificațiile complete ale telefonului.

Specificații Samsung Galaxy S III I9300

Rețea 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSPA+ 21Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz 4G (Depinde de piață)
Procesor Exynos 4212 Quad 1.4 GHz Cortex-A9
Grafică Mali-400MP
Ecran HD Super AMOLED, diagonală 4.8 inci, rezoluție 1280×720, 306 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2
Sistem de operare Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) cu interfață TouchWiz UI
Cameră Principală (spate): 8 megapixeli, Auto Focus, Flash & Zero Shutter Lag, BIS
Cameră frontală (față): 1.9 megapixeli, înregistrare HD @30fps cu Zero Shutter Lag, BIS
Video Codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, Recording & Playback: Full HD (1080p)
Audio Codec: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AC-3, apt-X
Funcții adiționale S Beam, Buddy photo share, Share shot, AllShare Play, AllShare Cast, Smart stay, Social tag, Group tag, Face zoom, Face slide show, Direct call, Smart alert, Tap to top, Camera quick access, Pop up play, S Voice
Burst shot & Best photo, Recording snapshot, HDR
Servicii mobile Google – Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude
Google Play Store, Google Play Books, Google Play Movies, Google Plus, YouTube, Google Talk,
Google Places, Google Navigation, Google Downloads
WiFi a/b/g/n, WiFi HT40, DLNA, Wi-Fi Direct
A-GPS, suport pentru GLONASS
NFC
Bluetooth 4.0 (LE) A2DP, EDR
Accelerometru, RGB light, busolă electronică, senzor de proximitate, giroscop, barometru
Memorie 16/ 32GB (64GB disponibil în curând)
microSD slot (până la 64GB)
microUSB v2.0 (MHL)
Dimensiuni 136.6 x 70.6 x 8.6 mm
Greutate 133g
Baterie 2.100 mAh


Performanțe

Samsung Galaxy S III I9300 este fără îndoială cel mai performant telefon al momentului, tehnologiile înglobate fiind menite să ofere utilizatorului acces la orice funcție pe care și-ar putea dori. Galaxy S III a preluat și rolul de lider inovator al industriei prin implementarea în premieră a unor funcții pe care nu le puteți întâlni pe alte telefoane.

Decizia celor de la Samsung de a fabrica un terminal complex și performant vine din disputele pe care l-au avut cu firmele specializate în telefoane de top. Frustrările companiei coreene sunt generate de imposibilitatea de a vinde atât de bine precum rivalul Apple deși îi domină din punct de vedere tehnologic pe aceștia din urmă.

Ecranul HD Super AMOLED oferă culorii saturate, intense însă puteți opta pentru afișarea unor tonuri mai naturale. Dacă vă faceți griji pentru matricea Pentile, putem să vă spunem că acestea sunt neîntemeiate. Imaginile au o calitate excepțională, suprafața mare a ecranului și densitatea mare a pixelilor generând o senzație plăcută privitorului. Fiind un ecran cu diode organice, imaginile au un unghi de vizualizare extrem iar nuanțele fine sunt mai precis redate.

Chipset-ul cu nuclee Cortex A9 se mișcă foarte rapid astfel încât orice sarcină este rezolvată în cel mai scurt timp posibil. Chiar și jocurile cu grafică avansată și cerințe mari de sistem, cum ar fi cele de la Gameloft, sunt încărcate foarte rapid. Samsung Galaxy S III nu are timpi morți și nu se blochează, deși exemplarul pe care noi l-am avut pentru scurt timp spre testare nu rula software-ul final.

Navigația pe internet este o plăcere, diagonala de 4.8 inci a ecranului fiind un avantaj evident pentru parcurgerea paginilor web. Samsung s-a concentrat puternic pe partea de soft înzestrând telefonul cu tot felul de funcții spectaculoase și utile în unele cazuri. Fiecare funcție în parte este menită să impresioneze. O parte din aceste funcții le vom enumera și vom încerca să le explicăm fiind parte a caracteristicilor ce diferențiază acest dispozitiv mobil de altele modele high-end. (vezi pagina Software și aplicații)

Samsung Galaxy S III se descurcă excepțional în benchmark-uri, cele patru nuclee lucrând îndeaproape cu grafica Mali-400MP. În Antutu 2.5.1 scorul obținut este de 11621 puncte, cu mult superior celui scos de Galaxy Nexus (6131 puncte) sau celui obținut de Motorola RAZR XT910 (6012 puncte). Benchmark-ul pentru grafică NenaMark2 cotează telefonul cu 58.8 de cadre pe secundă arătând că jocurile cu detalii video complexe pot fi rulate fără probleme pe ecranul HD Super AMOLED. Vellamo indică 2086 de puncte iar Billion Counter 29.01 secunde.

Benchmark-urile pe care le-am rulat, și ale căror rezultate le-am afișat mai jos nu sunt relevante în toate cazurile. Principalele scăpări ale acestora constând în imposibilitatea de a evalua toate nucleele chipset-ului Exynos 4212. Sloganul “four brains are better than two” fiind cât se poate de adevărat în acest caz. Forța Samsung-ului este demonstrată și prin capacitatea sa de a rula un clip HD în fereastră peste alte aplicații.

Rezultate Samsung Galaxy S III

Antutu 2.5.1 – 11621
Quadrant Standard 2.0 – 5325
NenaMark1 – 60fps
NenaMark2 – 58.8fps
Smartbench 2012 – Productivity -4295, Gaming index – 1601
Benchmark Pi – 373ms
NeoCore – 59.9fps
Caffeine Mark – 7547
Vellamo – 2086
Billion Counter – 29.01sec


Camerele video

Camera principală a noului Samsung Galaxy S III I9300 oferă fotografii de calitate în medii greu abordabile de camerele foto obișnuite. Senzorul iluminat din spate îmbunătățește fotografiile în condiții de iluminare slabă. Camera de 8 megapixeli dispune de o diafragmă F/2.6 și o distanță focală de 3.7 mm. Deși camera are aceeași rezoluție cu cea montată pe Galaxy S II rezultatele oferite de aceasta sunt superioare.

Fotografiile captate cu camere principală au o rezoluție maximă de 3264×2448 pixeli și pot fi însoțite de coordonatele geografice grație funcției geotagging. Software-ul detectează fața și zâmbetul subiectului iar declanșarea aparatului foto se poate face prin rostirea cuvântului „cheese”. În ciuda faptului că telefonul a fost supus unui amplu proces de perfecționare nu putem să nu menționăm faptul că în unele cazuri ar fi fost necesară prezența unui buton declanșator, dedicat camerei foto.

Un rol extrem de important în prelucrarea rapidă a fotografiilor și filmelor îl are procesorul quad-core ce reușește să codeze un clip filmat la rezoluție FullHD și să fotografieze în același timp. Fotografiile făcute în timpul filmării au formatul 16:9, similar cu cel al filmului.

Samsung a insistat în prezentarea de la Londra, din 3 mai, asupra obturatorul instant. Fotografiile sunt realizate imediat, fără timpul mort caracteristic altor telefoane, iar această performanță permite surprinderea cu precizie a momentului dorit de fotograf. Cadrele sunt captate rapid iar în modul rafală se pot face 20 de fotografii consecutive în numai 6 secunde. Fotografiile făcute în rafală au rezoluția de 8 megapixeli.

Din punct de vedere tehnic, Samsung Galaxy S III poate face fotografii în rafală cu 3.3 cadre pe secundă iar limita de 20 de fotografii a fost impusă pentru a preveni umplerea memoriei cu fotografii identice. Opțiunea Best photo din Burst shot mode alege o fotografie dintr-o coloană de 8, considerată de software-ul telefonului drept cea mai bună.

Fotografiile captate cu Samsung Galaxy S III (pe care le puteți vedea mai jos) reprezintă bine culorile și detaliile și nu au zgomot. Telefonul poate filma FullHD 1080p și HD 720p la 30 de cadre pe secundă, fără nicio problemă. În timpul filmărilor puteți realiza fotografii la rezoluție maximă în format 16:9 fără a întrerupe filmarea propriu-zisă. Pentru filme, Galaxy S III folosește un container mp4 și creează clipuri cu un bitrate de 17-18Mbps. Dacă filmați la rezoluție 720p, bitrate-ul se situează la 12Mpbs. În ambele moduri filmele sunt însoțite de sunet stereo codat ACC cu un bitrate de 134Kbps.

Clipul de mai jos a fost filmat cu Samsung Galaxy S III într-o zi înnorată.

Cameră frontală (față) beneficiază de o rezoluție de 1.9 megapixeli, poate înregistra HD cu 30 de cadre pe secundă și integrează un senzor iluminat din spate. Fiind folosită de regulă pentru comunicații video prin SkyPe sau Yahoo Messenger, producătorii nu insistă prea mult asupra ei.

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S III


Software și aplicații

Samsung Galaxy S III rulează ultima versiune a sistemului de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich cu interfață TouchWiz. Software-ul prezent pe varianta ajunsă la noi în teste se comportă excelent și nu blochează sub nicio formă telefonul, deși nu este final.

Interfața grafică a fost modificată masiv de către Samsung iar modul de deblocare a ecranului a fost schimbat prin glisarea cu degetul în orice direcție din orice punct. Deblocarea este însoțită de mici valuri pe ecran și de sunetul apei “inspirat de natură”. Prin acestă nouă metodă de deblocare, Samsung evită procesele costisitoare cu Apple ce a patentatglisarea unui element grafic între două puncte predefinite” pentru activarea ecranului tactil.

Samsung Galaxy S III integrează o mulțime de funcții adiționale pe care le enumerăm în continuare: S Beam, Buddy photo share, Share shot, AllShare Play, AllShare Cast, Smart stay, Social tag, Group tag, Face zoom, Face slide show, Direct call, Smart alert, Tap to top, Camera quick access, Pop up play, S Voice Burst shot & Best photo, Recording snapshot, HDR. Servicii mobile Google – Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude, Google Play Store, Google Play Books, Google Play Movies, Google Plus, YouTube, Google Talk, Google Places, Google Navigation, Google Downloads.

Cea mai discutată funcție este, fără îndoială, S Voice, un asistent ce recunoaște comenzile introduse vocal de utilizator. S Voice înțelege, din punct de vedere teoretic, engleză, franceză, spaniolă, coreeană, italiană și germană. Față de funcțiile similare implementate Nokia sau Apple, S Voice poate efectua o gamă mai largă de operațiuni. Activarea funcției S Voice se face prin rostirea cuvintelor „Hi Galaxy„. În mod uzual, posesorul telefonului poate căuta pe web, poate efectua apeluri, trimite mesaje sau lansa o aplicație.

Samsung a încercat să implementeze cât mai multe secțiuni ale telefonului ce pot fi controlate cu S Voice însă partea de recunoaștere vocală nu funcționează întotdeauna, mai ales dacă nu sunteți vorbitor nativ al unei dintre limbile enumerate mai sus. Noi am reușit să folosim funcția S Voice dar fără prea mare succes.

Spre exemplu dacă rostiți “Google BMW”, S Voice va recunoaște vocea, va scrie textul și va activa browser-ul web deschizând Google și căutarea după cuvântul cheie“BMW”. Dacă rostiți „I want to take a picture” va fi activată camera foto ce poate fi declanșată mai apoi cu „Cheese!„. La fel puteți deschide Facebook sau Twitter. Dacă sunteți deja entuziasmați de noua funcție S Voice trebuie să mai știți că recunoașterea vocală câteodată nu vrea să funcționeze sub nicio formă iar acest lucru este frustrant.

Activarea unei comenzi prin S Voice este mai complicată decât simpla lansare a aplicație iar utilizatorii vor prefera să apese butonul de Facebook odată decât să execute o sumedenie de pași. S Voice apelează la baza de date furnizată de Wolfram Alpha (ce furnizează răspunsuri și pentru Siri). Spre deosebire de Siri, S Voice extrage răspunsurile relevante.

S Beam este o altă modalitate de transfer rapid a fișierelor, pe lângă cele consacrate, ce folosește modului NFC. Fișierul este copiat pe un alt telefon prin simpla apropiere a celor două telefoane și atingerea ecranului.
Funcțiile comune precum calendarul sunt mai bine implementate și asezonate cu diverse funcționalități secundare. Calendarul S3-ului se mișcă foarte rapid iar utilizatorul poate adăuga numeroase evenimente cu sau fără alarmă.


Accesorii și Baterie

Accesoriile noului Samsung Galaxy S III sunt sărace, fiind limitate la cele de strictă necesitate cum ar fi încărcătorul și cablul microUSB. Căștile livrate de Samsung sunt minimaliste și practice, fără a se diferenția de cele normale pe care le găsiți și la alți producători. Memoria internă de 16MB a fost considerată suficientă pentru stocarea datelor iar coreenii au decis să nu mai ofere un card microSD lângă telefon. Pachetul are dimensiuni mai reduse decât cele ale modelului Galaxy Nexus, semn că Samsung s-a gândit și la transportul și distribuția acestuia.

Bateria care alimentează complexa mașinărie electronică, ce este așezată în interiorul carcasei, este de tip litiu-ion și are 2100mAh. Capacitatea mare a acumulatorului este responsabilă și pentru greutatea de 133 de grame a aparatului, încadrată în limitele acceptabile.

Samsung declară despre telefon că poate funcționa timp de până la 790 de ore în stand-by cu funcția 3G activată. În convorbire, acumulatorul rezistă 21 de ore și 40 de minute. Dacă folosiți standardul 3G, durata convorbirilor scade la 11 ore și 40 de minute pentru o încărcare.

Ca orice alt telefon, Galaxy S 3 are propriul nivel de radiații electromagnetice, valoare SAR (pentru UE) fiind de 0.21W/kg la nivelul capului.


Concluzii și fotografii

Sunt puține lucruri de reproșat noului Samsung Galaxy S III I9300, cele mai multe voci lăudând efortul Samsung de a scoate un terminal ce își depășește timpul. Carcasa fabricată din pastic este unul dintre lucrurile ce puteau fi modificate.

Prezența unor elemente metalice cromate pe laterale ar fi fost bine venită. Din punct de vedere tehnic poate ar fi fost bine-venit și un modul pentru televiziunea digitală. Dacă în Japonia televiziunea digitală este disponibilă pe telefoanele high-end, în Europa modulele DVB-T sunt o raritate în componența telefoanelor mobile.

Telefonul se mișcă extrem de rapid, nu se blochează iar ecranul are o sensibilitate tactilă ieșită din comun. De apreciat este și rezoluția mare a ecranului și claritatea imaginilor afișate.

În ciuda criticilor, Samsung Galaxy S III I9300 este cel mai performant telefon mobil pe care omenirea le-a construit vreodată. Telefonul va fi adus la 279 euro cu abonament de Vodafone care a și demarat o campanie promoțională cu un automobil Audi A7. Magazinele online au lansat sisteme de precomandă, cum e și cazul Koyos.ro. care afișează prețul la liber de 2599 lei (cu TVA inclus).

PRO+

  • Software avansat
  • Procesorul puternic cu 4 nuclee
  • Ecranul cu rezoluție mare

ANTI-

  • Carcasa fabricată din plastic ieftin
  • Dimensiunile mari ale telefonului
  • Prețul mare

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

Samsung Galaxy S III I9300 review, 8.3 out of 10 based on 12 ratings

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (12 votes cast)
To Top