telefoane

Samsung Galaxy S III mini review

Samsung Galaxy S III Mini


Prima dată când am auzit de Samsung Galaxy S III mini (GT-I8190) m-am gândit la o versiune de S3 cu un ecran mai mic și dimensiuni decente. Nici vorbă de așa ceva. Galaxy S III mini este doar un telefon mainstream cu un nume ales parcă să inducă publicul în eroare.

Exceptând denumirea înșelătoare, Samsung Galaxy S III mini se prezintă ca un telefon cu performanțe decente mai ales dacă am trece cu vederea prețul măricel, raportat la specificațiile telefonului. Spre exemplu, vechiul Galaxy S II, vândut astăzi la un preț ușor mai ridicat, este mai puternic decât noul S III mini, fapt rar întâlnit în nomenclatura telefoanelor mobile.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III mini este un telefon cu performanțe medii raportat la piața de astăzi. Mobilul se prezintă într-o carcasă din plastic fin, puternic rotunjită la colțuri, ce necesită o husă de protecție, mai ales dacă doriți să-l păstrați în condiții bune pentru mai mult timp. Design-ul exterior este influențat puternic de mai marele S III, același lucru putem spune și despre interfața grafică așezată peste sistemul de operare Android.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Carcasa este realizată în totalitate din plastic, fără părți metalice care să ecraneze comunicațiile radio. Partea frontală este dominată de ecranul de 4 inci iar în partea superioară este prezentă discret camera video frontală, doi senzori și difuzorul pentru comunicații telefonice.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

La bază, Galaxy S III mini are un buton fizic în stilul iPhone și două butoane capacitive ce pot fi observate doar atunci cînd este aprinsă lumina de fundal.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Capacul spate ce acoperă acumulatorul poate fi detașat destul de simplu, sub el utilizatorul putând să găsească acumulatorul, SIM-ul și slotul pentru card microSD.

Hands On Samsung Galaxy S III mini


Specificații & Hardware

Samsung a reușit să înglobeze o serie de module hardware ajunse la maturitate pentru a obține un cost cât mai mic. Procesorul ales pentru acest telefon a fost NovaThor U8420, un System on Chips (SoC) dezvoltat de ST-Ericsson (companie formată în 2009 din Ericsson și STMicroelectronics). Pentru a putea rula majoritatea jocurilor din Google Play, chipsetul NovaThor U8420 integrează grafica Mali-400 atât de cunoscută datorită popularității de care s-a bucurat. Memoria RAM de 1GB (valoare devenită standard) se încadrează în aceea zonă de siguranță care nu pune probleme la rularea aplicațiilor uzuale.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Ecranul vine din curtea Samsung și este de tip Super AMOLED. În privința ecranului avem numai cuvinte de laudă, contrastul bun și rezoluția mai mult decât decentă pentru un mainstream fiind caracteristici de apreciat. Cu o rezoluție de 480 x 800 pixeli și o densitate de 233 puncte pe inch, ecranul AMOLED se prezintă destul de bine pentru un telefon care nu are pretenția de a fi high-end.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Imaginile oferite de matricea pentile din ecranul Super AMOLED sunt caracterizate în general de un constrast mai ridicat însă numărul culorilor afișate este mai mic decât în cazul unui LCD. Diferențele dintre AMOLED Pentile și LCD RGB nu sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales în cazul densităților mari însă există persoanele care preferă un Super LCD și nu un AMOLED.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Telefonul beneficiază de o gamă completă de senzori care îl fac “mai uman” după cum spune Samsung. Senzorii integrați în aparat sunt: accelerometru, girometru, senzor de proximitate, busolă electronică. Comunicațiile sunt susținute de modulele 3G și Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Transferul datelor către alte telefoane și periferice se poate face și prin Bluetooth 4.0. Alături de aceste module radio se mai găsesc receptorii pentru GPS și Glonass.

Specificații Samsung Galaxy S III mini

 • Rețele GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 1900 / 2100, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps
 • Anunțat în octombrie 2012
 • Dimensiuni 121.6 x 63 x 9.9 mm
 • Greutate 111.5 g
 • Chipset NovaThor U8420 1GHz dual-core Cortex-A9
 • Grafica Mali-400
 • Ecran Super AMOLED capacitiv, 16M culori, rezoluție 480 x 800 pixeli, diagonală 4 inci, densitate 233ppi
 • MicroSD până la 32GB
 • Memorie internă 16GB
 • Memorie RAM 1GB
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
 • Bluetooth 4.0 A2DP, LE, EDR
 • NFC
 • microUSB v2.0
 • Camera 5 megapixeli, 2592×1944 pixeli, autofocus, LED flash, Geo-tagging, touch focus, face detection, video 720p@30fps
 • Cameră secundară VGA
 • Sistem de operare Android v4.1 (Jelly Bean)
 • Senzori Accelerometru, girometru, senzor de proximitate, busolă electronică
 • Radio Stereo FM cu RDS
 • A-GPS, GLONASS
 • Baterie Litiu-ion 1500mAh
 • Autonomie 450 ore în regim de așteptare 2G, 14 ore și 10 minute în convorbire 2G
 • Valoare SAR UE 0.52 W/kg (cap)

Telefonul

Telefoanele actuale și serviciile operatorilor de telefonie mobilă au evoluat foarte mult astfel încât au fost înlăturate problemele de calitate a sunetului. În timpul convorbirilor sunetul este curat, fără distorsiuni și fără niciun fel de bruiaj. Volumul este destul de ridicat, difuzorul având capacitatea de a reda sunetul tare și clar, acest lucru fiind benefic persoanelor care au probleme cu auzul.

Vechile telefoane Samsung, și aici includem și pe cele care rulează sistemul de operare Bada, aveau mari probleme atunci când venea vorba de accesibilitatea funcțiilor principale. Butoanele erau aranjate total anapoda, în stil asiatic, iar funcțiile greu accesibile. Galaxy S III mini poate fi folosit cu o singură mână, ecranul de 4 inci fiind alegerea perfectă din punct de vedere al raportului suprafață tactilă/ dimensiuni.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Noua interfață Samsung este mult mai bine gândită. Zonele sunt bine concepute, butoanele au suprafețe mari pentru a fi ușor de activat iar utilizatorul poate alege între tab-urile cu tastatura, jurnalul de apeluri, numerele favorite și agendă. Mai mult, există un întreg sistem de gestică care activează instant acțiunile de bază. Spre exemplu, glisarea degetului spre dreapta asupra unui nume sau număr duce la apelarea imediată a acestuia, glisarea spre stânga ne trimite în zona de scriere a mesajelor.

Samsung Galaxy S III mini telefon

Samsung Galaxy S III mini telefon

Nu același lucru se poate spune și de zona de scriere a mesajelor. În ciuda ecranului de 4 inci care ar trebui să ofere suficient spațiu, tastele virtuale sunt mici și pun probleme la introducerea textului sau la scrierea unui mesaj, mai ales dacă aveți degetele ceva mai mari.


Performanțe

Samsung Galaxy S III mini este un telefon care va mulțumi majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri. Aplicațiile se mișcă fluid, sistemul de operare Android 4.1 (Jelly Bean) acționează cu promptitudine iar interfața grafică Samsung este mult mai atent făcută. Samsung a lucrat mult la ergonomie astfel încât funcțiile se găsesc exact acolo unde ar trebui să fie.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Zonele grafice ce reprezintă butoane cu evenimente atașate au dimensiuni mai mari iar tranziția ecranelor este mult mai naturală. Pe lângă interfața TouchWiz, proprie Samsung, sistemul de operare Android 4.1, ce include Project Butter, are un rol important în rularea elementelor grafice create de coreeni. Printre specificațiile Project Butter se numără și afișarea interfeței grafice la viteza de 60 de cadre pe secundă și analizarea în timp real a zonei de atingere pentru o mai bună precizie.

Introducerea textului se poate face prin tastatura virtuală a telefonului însă unii utilizatori ar putea resimți un ușor disconfort din cauza poziționării tastelor. Cei care doresc o viteză mai mare la dactilografiere pot instala o altă tastatură.

Navigarea prin paginile web este o adevărată plăcere, browserul se mișcă bine, ecranul este suficient de clar iar acțiunile de mărire și micșorare a paginii se derulează în timp real. Din păcate browserul pe care îl găsiți pe telefon nu oferă suport flash. După cum știți Adobe a renunțat la includerea flash-ului pe telefoanele și tabletele cu Android însă puteți instala un plugin din Google Play.

Chipsetul NovaThor U8420 oferă performanțe decente fără a excela precum puternicele Exynos. Diferențele se văd mai bine în benchmark-uri acolo unde chipsetul telefonului limitează rezultatele obținute. În Antutu 3.1.1, Samsung Galaxy S III mini obține 6895 de puncte iar în NenaMark2 numai 38.5fps.

Rezultate Samsung Galaxy S III mini

 • Antutu 3.1.1 – 6895
 • Quadrant Standard 2.0 – 3134
 • NenaMark2 – 38.5fps
 • Smartbench 2012 – Productivity – 1996, Gaming index – 1943
 • Benchmark Pi – 549ms
 • NeoCore – incompatibil cu Jelly Bean
 • Caffeine Mark – 6065
 • Vellamo – HTML 5 -1389, Metal 337
 • Billion Counter – 41.88 sec

Camerele video

Camera montată pe Samsung Galaxy S III mini nu este una dintre cele mai bune din lume. Cei 5 megapixeli cu diafragmă f/2.6 și distanță focală de 3.54mm se descurcă acceptabil chiar și în zilele mohorâte cum sunt cele de iarnă târzie.

În momentul în care cantitatea de lumină este redusă, limitele camerei încep să se vadă. Se poate observa o oarecare granulație a fotografiei în ciuda faptului că nuanțele par destul de solide.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Utilizatorul are la îndemână o mulțime de instrumente pentru a-și îmbunătăți fotografiile însă eficiența acestora este limitată. Modurile Panorama, Burst și HDR pot fi folosite cu succes în zilele însorite, tap-to-focus și face detection ajută la o mai bună focalizare atunci când sistemul automat se fixează pe un alt punct iar funcția geotagging adaugă coordonatele geografice ale fotografiei. Aceste funcții se pot utiliza întocmai ca la Galaxy S III, interfața grafică fiind similară.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

camera-video

Camera frontală este destul de modestă, singurul ei rol fiind de a facilita apelurile video. Cu toate acestea Samsung ar fi putut să aleagă o cameră frontală mai performantă mai ales dacă posesorul poartă o video convorbire cu o persoană care folosește un televizor din seria SMART. Rezoluția VGA este total depășită într-o lume dominată de internet 4G, routere wireless gigabit și ecrane FullHD.

Poze realizate in-door cu Galaxy S3 Mini

Camera principală poate înregistra clipuri cu rezoluție 720p la 30 de cadre pe secundă (cu un bitrate de 12 Mbps și sunet 128 Kbps). Stocarea filmelor se poate face pe cardul microSD (opțional) pentru a nu încărca cei 8GB de memorie internă.

Clip realizat cu Samsung Galaxy S III mini – varianta neprelucrată


Software și aplicații


Samsung Galaxy S III mini rulează sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean ce are instalată interfața TouchWiz. Elementele grafice și modul de interacțiune cu utilizatorul al interfeței TouchWiz păstrează filosofia „designed for humans” lansată de Samsung odată cu Galaxy S III.

Samsung Galaxy S III mini

Google Maps pe Samsung Galaxy S III mini

Utilizatorul poate găsi serviciile Google precum Maps sau Gmail dar și aplicații Samsung cum ar fi S Voice. Aplicația S Voice poate recunoaște cuvinte și propoziții din mai multe limbi de circulație internațională cum ar fi: engleză, franceză, spaniolă, coreeană, italiană și germană.

Samsung Galaxy S III mini

Mod simplu pe Samsung Galaxy S III mini

Cuvintele din limba română nu sunt recunoscute iar dacă nu sunteți un bun vorbitor de limbă engleză acestă aplicație este inutilă pentru dumneavoastră. Pe telefon există, de asemenea, și aplicații pentru rețelele sociale Facebook sau Twitter cu ajutorul căruia puteți să postați fotografii și comentarii pe contul propriu.

Samsung Galaxy S III mini

Versiune Samsung Galaxy S III mini

Ca orice altă companie de mari dimensiuni, Samsung cochetează și cu ideea serviciilor software. Pe noul Galaxy S III Mini, utilizatorii vor găsi o aplicație care le va permite descărcarea de software din portalul Samsung Game Hub. Jocurile pentru Android disponibile direct din Samsung Game Hub sunt destul de variate, multe dintre ele fiind creația marilor studiouri de jocuri.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini


Accesorii și Baterie


Samsung Galaxy S III mini vine într-un pachet compact, fabricat din carton tare, în stilul impus de terminalele Galaxy. Pachetul conține telefonul propriu-zis în spatele căruia se ascund o serie de accesorii. Utilizatorul va găsi în pachet: manualul de utilizare, un set de căști intra-aurale cu microfon și protecții de rezervă, un cablu USB-microUSB și încărcătorul microUSB.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Bateria este ușor accesibilă și poate fi înlocuită de utilizator. Samsung a optat pentru un acumulator litiu-ion de 5.7Wh (3.8 Volți), fabricat în Coreea de Sud.

Baterie Samsung Galaxy S III Mini

Baterie Samsung Galaxy S III Mini

Autonomia teoretică se ridică la 450 ore în regim de așteptare 2G însă această cifră este imposibil de atins dat fiind apetitul utilizatorilor pentru jocuri și aplicații. În convorbire 2G, Samsung Galaxy S III mini rezistă 14 ore și 10 minute, un timp suficient pentru orice discuție informală.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini


Concluzii și fotografii

Samsung Galaxy S III mini este un telefon echilibrat din punct de vedere al performanțelor și al suportului software. Mai mult, tindem să-i acordăm o notă mare la secțiunea software, acolo unde Samsung a făcut progrese enorme.

Samsung Galaxy S III Mini

Samsung Galaxy S III Mini

Din păcate trebuie să condamnăm denumirea aleasă să inducă în eroare utilizatorii și prețul mare pentru ceea ce oferă telefonul. Politica de prețuri a marilor companii poate fi un subiect tratat separat odată ce fiecare producător care se vede apreciat de public ridică prețul până la nivelul care îi stabilizează vânzările.

Cu toate acestea Samsung Galaxy S III mini este un excelent telefon mainstream care își va consolida locul pe piață atunci când prețul acestuia va fi redus.

PRO+

 • Software avansat
 • Ecran Super Amoled
 • Interfață TouchWiz

ANTI-

 • Carcasă fabricată din plastic obișnuit
 • Colțurile mult prea rotunjite și aspect mult prea feminin
 • Prețul relativ mare pentru nivelul performanțelor

Galerie foto Samsung Galaxy S III mini

Pagina anterioara >Pagina urmatoare

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8

To Top