stiri

Reguli pentru navigarea pe internet

ASUS Transformer Pad TF701T

Sfaturile și regulile pentru navigarea pe internet au fost concepute de APDETIC împreună cu Poliția Română. Iată care sunt aceastea:

  • Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dvs. sau familie (nume, vârstă, număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dvs. sau al rudelor etc).
  • Aveți grijă cum postați fotografii cu dvs. sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere și servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.
  • Fiți atenți cu informațiile pe care le postați pe un profil online. Asigurați-vă că acestea vă reprezintă astfel pentru colegi sau prieteni, cât și pentru eventualii angajatori care ar putea căuta date despre dumneavoastră.
  • Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.
  • Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoțite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.
  • Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola va fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dvs.
  • Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare și în niciun caz numeleîntreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dvs. cu ușurință.
  • Alegeți cu atenție un nume de utilizator pentru chatroom-uri, email sau rețele de socializare, care să nu fie provocator, altfel va crește riscul de a fi hărțuiți de persoane cu intenții dubioase sau de a primi mesaje ori email-uri inadecvate.
  • Parola e bine să aibă cel puțin 12 caractere, să conțină litere, cifre și semne de punctuație și să fie cât mai greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naștere sau alte cuvinte pe care cei din jur știu că le preferați și pe care le-ar putea ghici.
  • Pentru protecția computerului, scanați atașamentele de e-mail înainte de a le deschide.
  • Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dvs.
  • Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind „în interes statistic” etc.
  • Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați continuarea unei discuții pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
  • Dacă primiți e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoașteți sau care vi se par suspecte, nu le deschideți, ștergeți-le imediat. Ele pot avea viruși sau programe care pot citi date de pe calculatorul dvs. Cereți ajutorul unei persoane specializate când observați că nu mai funcționează normal computerul.
  • Atunci când utilizați camerele web, pentru siguranța dvs., nu comunicați decât cu persoane de încredere. Informațiile pe care le pot afla necunoscuții sunt la fel de importante ca și cum v-ar deschide ușa casei în realitate. Ei văd ce lucruri de valoare sunt în casă, vor cunoaște programul familiei și multe alte date care v-ar putea pune în pericol, dacă ar dori să vă viziteze sau să vă
  • Dacă vreți să vă întâlniți față în față cu o persoană cunoscută pe Internet, anunțați pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixați întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergeți eventual de cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet.
  • În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline -www.safernet.ro.
  • Mențineți permanent protecția computerului și folosiți întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcați de pe internet, trebuie să se urmeze regula – salvare fișier, scanare conținut și apoi deschidere fișier. Și pentru a vă feri de probleme: Nu puneți la dispoziția altor persoane filme, muzică, jocuri sau programe de software într-o rețea de file-sharing sau pe un site, fără permisiunea celor care dețin drepturile asupra conținutului, fiindcă vă puteți găsi într-o situație de încalcare a legii care poate fi pedepsită.
  • Deconectați-vă computerul de la Internet atunci când nu navigați.

Sfaturile și regulile pentru navigarea pe internet, împreună cu drepturile utilizatorului pot fi găsite aici.

 

ASUS Transformer Pad TF701T

ASUS Transformer Pad TF701T

To Top

Citește articolul precedent:
Gmail man
Microsoft spune că poate dezvălui datele voastre!

Microsoft critica atitudinea sistemului de reclamă Google care analizează în mod automat domeniile de interes și conținutul textelor pe care...

Închide