stiri

Importurile de telefoane Motorola blocate

Android patent

În piața telefoanelor mobile și a tabletelor se învârt prea mulți bani pentru ca detaliile să fie lăsate la voia întâmplării. Companii mari domină pur și simplu decizia politică și judecătorească obținând prin lobby diverse avantaje.

Cum Google a perfecționat sistemul de operare Android și a dorit să câștige un procent important din piață, vechii lideri au reacționat agresiv, folosindu-se de toate pârghiile pentru bloca acțiunile marelui motor de căutare.

ITC interzice importul telefoanelor Motorola

ITC (US International Trade Commission) a interzis în Statele Unite ale Americii importul telefoanelor Motorola cu Android pe motivul că încalcă cel puțin un patent (brevet) Microsoft. Primul patent adus în discuție este cel prin care se face „generarea de cereri de întâlnire” considerat a face parte din tehnologia Microsoft Exchange ActiveSync.

Interzicerea importurilor se aplică pentru 18 echipamente cu Android (Motorola Atrix, Droid și Xoom în diverse versiuni).
Decizia ITC se aplică pe o perioadă de 60 de zile, timp în care se așteaptă o „decizie prezidențială„. Motorola va trebui să plătească 33 de cenți pentru fiecare dispozitiv care intră în Statele Unite ale Americii. Inițial Microsoft s-a plâns justiției americane de încălcarea a nouă patente însă justiția a considerat că numai un singur patent a fost încălcat.

Motorola se alătură celor de la HTC ce și-au văzut blocate vânzările modelelor One X în SUA.

Google a cumpărat patente

Google a cumpărat anul trecut de la IBM un număr de 1023 de patente pentru a se pune la adăpost de eventuale litigii. Odată cu achiziția Motorola, Google a trecut în portofoliul său mai mult de 17.000 de patente după ce în primăvara anului 2011 a cumpărat cu 900 milioane de dolari 6000 de patente de la Nortel.
Sumele investite sunt de ordinul miliardelor de dolari însă o bază solidă va permite celor de la Google să dezvolte propriile dispozitive cu Android.

Tehnologia, patentele și influența – principalele pârghii de distrugere a concurenței

Companiile mare se folosesc de diverse pârghii pentru a domina piața echipamentelor mobile. În prezent se discută de vânzări de peste 200 de miliarde de dolari pe an în industria mobilă. Cifra este atât de mare încât orice detaliu devine foarte important.

Cine câștigă

Câștigătorii sunt fără îndoială companii vechi ce au acumulat un număr impresionant de patente și suficient capital pentru a influența deciziile politicienilor și ale judecătorilor.
Apple și Microsoft sunt doar două companii cărora ceilalți producători vor trebui să le plătească licențe pentru a vinde modelele avansate pe piața americană.

Cum se protejează piața de invazia produselor asiatice

Patentele (brevetele) nu mai sunt doar o formă prin care să-ți protejezi proprietatea intelectuală și rezultatele cercetării ci și o formă de presiune artificială asupra concurenței. Dacă prin alte regiuni ale globului se practică taxele vamale și politicile dure, în lumea capitalistă lucrurile sunt altfel manipulate. Piața Statele Unite ale Americii este protejată de invazia produselor asiatice prin aceste patente și norme tehnice.

Firmele mari din Statele Unite au reușit să patenteze nu numai invențiile ci și elemente grafice sau acțiuni simple iar cel mai bun exemplu în acest sens este modalitatea de deblocare prin glisarea unui element grafic înregistrată de Apple. Vezi patentul numărul 8.181.119 din 15 mai 2012 înregistrat de autoritatea americană din domeniu.

Criticii spun că firmele bogate reușesc prea ușor să înregistreze lucruri banale ce nu constituie o invenție în sine cum elemente grafice cu vechime, răspândite global sau descoperiri ale industriei ce nu sunt atribuite unui singur om. Aceste patente sunt folosite pentru a limita artificial piața și pentru a proteja vânzările unui producător favorizat împotriva efectelor unei concurențe acerbe.

Reprezentarea grafică a unei părți din relațiile stabilite între companii pe baza patentelor și licențelor de utilizare. Săgețile verzi reprezintă companiile care plătesc licențe. Cu săgețile roșii sunt legate companiile aflate în proces din cauza încălcării patentelor.

Android patent

BREVÉT, brevete, s. n. Document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se conferă unei persoane o distincție, o calitate în virtutea căreia are anumite drepturi speciale. ◊ Brevet de invenție = document pe care organul de stat competent îl eliberează inventatorului sau persoanei căreia acesta i-a transmis drepturile sale și prin care se recunoaște dreptul acestora de a exploata exclusiv invenția un anumit timp; patentă. – Din fr. brevet.

To Top

Citește articolul precedent:
Beckam in relaca pentru Galaxy Note
David Beckam promovează „ceva” pentru Samsung – video teaser

David Beckam își etalează talentele pentru Samsung și pentru Galaxy Note. Samsung promovează un nou teaser astăzi pe Facebook, dar din păcate pentru...

Închide