stiri

Infractorii online se mută pe Android

Android rosu China

Numărul mare de echipamente ce rulează sistemul de operare Android atrage după sine și un val de infractori online care văd în noul ecosistem o mulțime de oportunități de a obține venituri nemeritate.

Un semnal de alarmă vine de la Eddy Willems, specialist în securitate la G Data, care investighează motivele pentru care sistemul Android are parte de cele mai multe atacuri.

Sistemul de operare Android este bazat pe Linux iar cea mai mare parte a codului este scrisă în JAVA, infractorii online fiind obișnuiți deja cu Android. Tocmai ingredientele care au stat la baza succesului Android devin și factori favorizanți pentru infractori.

„Pentru cyberinfractori, Android este o țintă aproape perfectă – pentru că este relativ ușor să atace smartphone-urile și tabletele PC – să fure datele personale ale utilizatorilor și să obțină fraudulos sume de bani,” explică Willems. „În general, Android nu este un sistem de operare nesigur, dar, pentru atacatori, efortul cerut pentru găsirea vulnerabilităților și dezvoltarea malware-ului ce poate fi distribuit prin intermediul aplicațiilor manipulate merită osteneala. În continuare, utilizatorii trebuie să confirme autorizările solicitate înainte de instalarea aplicațiilor, dar viitorul ar putea aduce aplicații dăunătoare care să facă posibilă ocolirea acestor piedici. Aceasta ar face ca numărul atacurilor reușite să fie în creștere.”

Malware-ul se răspândește simplu pe Android tocmai prin aplicațiile disponibile din diverse surse, inclusiv Google Play. În această categorie intră și DoridDream Trojan, care a fost descărcat de peste 250.000 de ori, în toata lumea, în doar câteva zile.

„Ingineriile sociale fac posibilă prezentarea acestor programe într-un mod atractiv, asftel încât utilizatorii se oferă să le descarce benevol și să le instaleze,” notează Eddy Willems.

To Top

Citește articolul precedent:
Bug Smasher
Suita Challenge a fost descărcată de 100.000 de ori

LASTING Software, o companie românească cu sediul în Timișoara, anunță o cifră impresionantă pentru suita de jocuri Android, dezvoltată la...

Închide