stiri

Malware rusesc pentru Android

Antivirus Security - FREE de la AVG

Symantec trage un semnal de alarmă și avertizează utilizatorii de Android cu privire la un nou malware distribuit de grupări infracționale din Rusia. Instrumentul cunoscut sub denumirea de iBanking este unul dintre cele mai scumpe programe malware intâlnite de Symantec pe piața neagră, iar creatorul său operează sub auspiciile unui model de business tip Software-as-a-Service (SaaS).
Activ sub pseudonimul GFF, proprietarul programului vinde abonamente de software, pachete care cuprind actualizări de software și suport tehnic la un tarif de până la 5.000 de dolari. Pentru atacatorii care nu reușesc să își plătească onorariul lunar de abonare, GFF oferă o înțelegere economică și acordă programul în regim de leasing pentru a beneficia de o cotă-parte din profituri.

iBanking este deghizat uneori sub egida unei aplicații legitime de social networking, banking sau de securitate, și este folosit pentru a înfrânge măsurile de securitate out-of-band inițiate de instituții bancare, prin intermediul interceptării parolelor unice trimise prin SMS. Programul poate fi folosit pentru a construi instanțe botnet de dispozitiv mobil astfel încât să susțină operațiuni de supraveghere asupra victimelor vizate. iBanking este dotat cu un număr impresionant de facilități de natură avansată, acesta permite atacatorilor să comute între un control tip HTTP și unul SMS, în funcție de disponibilitatea unei conexiuni la Internet.

Cum funcționează iBanking?

Atacatorii folosesc tactici și inginerii sociale pentru a ademeni victimele să descarce și să instaleze iBanking pe dispozitivele Android proprii. Victima este infectată în prealabil cu un program Trojan financiar pe desktop-ul dispozitivului, acesta va genera un mesaj pop-up în momentul când vizitează un website de networking social sau unul bancar, iar mesajul va îndemna utilizatorul să instaleze o aplicație mobilă sub tertipul suplimentării măsurilor de securitate.

Utilizatorul este instruit să introducă numărul de telefon și să specifice sistemul de operare al dispozitivului. Acesta va primi în scurt timp un link de descărcare printr-un SMS pentru software-ul deghizat. Dacă utilizatorul nu primește mesajul din anumite motive, atacatorul va furniza un link direct de descărcare a software-ului, fie un cod QR, ca alternativă pentru instalare. În unele cazuri, programul Malware este găzduit pe server-ele atacatorilor. În alte cazuri, acesta este găzduit pe platforme third-party de uz comun.
iBanking poate fi configurat pentru a simula un software oficial furnizat de o varietate de instituții bancare sau rețele sociale. Odată instalat pe telefon, atacatorul deține acces complet asupra telefonului și poate intercepta comunicații vocale și de SMS.

iBanking a devenit disponibil inițial exclusiv din partea lui GFF la prețul de 5000$ pentru pachetul premium, dar ulterior codul sursă al programului Malware este „scurs”pe Internet în luna februarie. Deloc surprinzător, acest fapt a cauzat o creștere imediată a activității de instanțe bot în jurul programului iBanking. Symantec previzionează o resurgență a activităților odată cu circulația codului-sursă pe piața neagră a Internetului.

În lumina acestui fapt, considerăm totodată că grupările cyber-infracționale vor plăti în continuare pentru produsul premium, pentru a beneficia de actualizări, suport tehnic și alte facilități. Versiunea publică de iBanking nu oferă suport tehnic și conține vulnerabilități netratate.

Antivirus Security - FREE de la AVG

Antivirus Security – FREE de la AVG

To Top

Citește articolul precedent:
Google streetview backpack
Imagini noi în Street View

Google actualizează imaginile Street View din România. Compania a anunțat că va reîncepe preluarea de imagini Street View în România,...

Închide