stiri

Șoc! Microsoft a cumpărat Nokia

Nokia X5

O știre neașteptată a luat cu asalt redacțiile marilor ziare. Microsoft a cumpărat Nokia, cel mai cunoscut producător de telefoane mobile. Microsoft a plătit 3.79 miliarde euro pentru companie și 1.65 miliarde euro pentru patentele deținute de Nokia. Microsoft dorește să revigoreze oferta de telefoane cu Windows Phone pe fondul scăderilor accentuate.

Sistemul de operare Windows Phone a fost respins de marii producători de telefoane și tablete din cauza mai multor factori pe care Microsoft nu a reușit să înțeleagă pe deplin.

Sistemul de operare Microsoft este distribuit contracost în timp ce principalul concurent, Android, este oferit gratuit fără prea multe restricții. Google oferă o mulțime de servicii ce vin în completarea Android. Microsoft oferă servicii orientate mai mult spre business și în cele mai multe cazuri acestea necesită plata unor abonamente sau licențe. Magazinul de aplicații Google Play oferă peste 700.000 de titluri, inclusiv cărți. Microsoft nu a reușit să convingă dezvoltatorii să ofere aplicații interesante sau aplicații gratuite. Google oferă un sistem de monetizare a site-urilor și aplicațiilor bazat pe reclame contextuale. Microsoft nu oferă această posibilitate.

Nokia a deținut o fabrică de telefoane mobile în comuna Jucu din județul Cluj. Fabrica a fost inaugurată în anul 2008 și închisă în 2011 după ce finlandezii au investit aproape 60 de milioane de euro. În România s-au fabricat telefoane din gama entry-level ce rulau sistemul de operare Symbian.

Tranzacția va fi perfectată la începutul anului 2014. Tot atunci circa 32.000 de angajaţi Nokia vor lucra pentru Microsoft.

Pe lângă patente și facilități de producție, Nokia și Microsoft mai au nevoie de lideri cu viziune care să înțeleagă noile modele de business. Microsoft a pierdut teren în fața Google, aceștia din urmă atacând serios piața serviciilor cloud.

Nokia X5

To Top

Citește articolul precedent:
Alcatel One Touch Mini
Alcatel atacă piața cu One Touch S și One Touch Mini

Alcatel a anunțat două noi telefoane cu Android încadrate în seria One Touch. Cele două modele One Touch S și...

Închide