telefoane

Cum să economisești baterie pe Android

Telefoanele inteligente au o autonomie destul de redusă comparativ cu vechile modele fabricate de Nokia. Ecranul de mari dimensiuni, procesorul puternic și modulele de comunicații radio au nevoie de energie iar acumulatorul cu litiu nu poate oferi suficientă autonomie.
Utilizatorii de telefoane cu Android pot apela la mici trucuri care măresc ușor autonomia aparatului.

Opriți GPS-ul

Modulul GPS este apelat vag de anumite aplicații, exceptându-le pe cele pentru navigație unde este vital. Menținerea lui în funcțiune, mai ales atunci când sunteți într-o încăpere sau când țineți telefonul în buzunar nu se justifică. GPS-ul consumă electricitate iar oprirea lui va contribui la creșterea autonomiei. Pentru a nu accesa frecvent secțiunea de setări a telefonului puteți instala un widget pe ecran care să vă ofere o interfață rapidă pentru pornirea și oprirea diverselor funcții.

Opriți modulul Bluetooth

Modulul Bluetooth poate fi activat doar atunci când aveți nevoie de el, mai ales dacă nu folosiți un sistem hands free sau o altă aplicație care să aibă nevoie de comunicații prin Bluetooth. Modulul Bluetooth consumă electricitate, versiunile mai vechi de 4.0 fiind recunoscute pentru acest lucru. Oprirea lui vă poate oferi mai multă autonomie.

Dezactivați poziționarea prin rețea

Pentru a afla poziția dumneavoastră, sistemul folosește algoritmi de triangulație calculând timpul în care telefonul comunică cu trei relee a căror poziție este cunoscută. Metoda este destul de eficientă în lipsa GPS-ului însă are nevoie de curent. Mergeți la Settings > Location > Use wireless networks și dezactivați poziționarea prin rețea mai ales dacă nu aveți nevoie de ea foarte frecvent.

Dezactivați modulul Wi-Fi

Atunci când nu sunteți în raza de acțiune a unui punct de acces cunoscut (gratuit) și nu folosiți accesul la internet prin Wi-Fi dezactivați acest modul. Transmiterea datelor prin Wi-Fi consumă energie iar autonomia câștigată poate fi utilizată în convorbiri. Wi-Fi-ul poate fi activat/dezactivat prin Settings > Wireless networks > Wi-Fi Settings sau prin instalarea unui widget dedicat direct pe ecran.

Opriți transmisia 3G

Telefonul poate transmite voce atât prin standardul analogic cât și prin cel digital 3G. În unele cazuri, telefonul nu va găsi o rețea 3G disponibilă sau semnalul va fi foarte slab. Puteți merge la Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Network mode > GSM only și să dezactivați transmisia 3G pentru a economisi și mai multă baterie.

Reglați un timp mai mic pentru stand by

Ecranul LCD sau AMOLED consumă electricitate pentru a afișa imaginile. Reglarea unui timp mai mic pentru a intra mai repede în stand by reduce cantitatea de energie consumată. Puteți merge la Settings > Screen & display > Screen timeout și să reglați un timp de 15 secunde sau 30 de secunde.

Micșorați luminozitatea ecranului

Un ecran prea luminos poate deranja și consumă în mod sigur mai multă energie. Micșorați intensitatea luminii ecranului la o valoare rezonabilă mergând la Settings > Screen & display > Brightness.

Alegeți fonduri statice

Un fond animat (live wallpaper) pune procesorul la lucru consumând bateria. Dacă alegeți o fotografie sau un fundal static consumul de energie va fi mai mic.

Fundal negru pentru telefoane AMOLED

Telefoanele cu ecran AMOLED, așa cum sunt cele de la Samsung, își generează propria lumină fără a mai avea nevoie de un sistem separat de iluminare așa cum e în cazul celor LCD. Pentru că fiecare pixel AMOLED emite lumină, setarea unui fundal negru reduce consumul de energie.

Atenție la widget-uri

Majoritatea widget-urilor au un impact neglijabil asupra bateriei însă unele dintre acestea apelează diverse funcții. Un widget care citește frecvent informații de pe internet, cum ar fi un feed reader, va activa și va solicita transferul de date. Acest lucru vă poate descărca bateria și vă poate încărca abonamentul de date fără să realizați adevăratul impact al unei aplicații atât de simple.

Atenție la update-urile automate

Update-urile automate pentru sistemul de operare și pentru aplicații se fac vinovate de transferarea unei cantități mari de date. Bateria pierde energie iar biții se adună la factura dumneavostră dacă aveți un abonament de date de la un operator mobil. Recomandăm să setați un interval rezonabil pentru update-uri și sincronizări.

Muzica și filmele prin stream consumă curent

Vizionarea filmelor de pe Youtube sau ascultarea unor melodii de pe internet duce la descărcarea rapidă a bateriei. Este recomandat să stocați muzica și filmele pe telefonul dumneavostră și să le accesați local. Ați putea economisi energie în acest fel și veți avea mai mult control asupra acestor fișiere.

Vedeți cine consumă cel mai mult

Vedeți cine consumă cel mai mult curent prin accesarea Settings > About phone > Battery > Battery use. Veți putea optimiza consumul de electricitate și mări autonomia telefonului.

Padfone-2-capturi10

To Top