Aurul este văzut ca o monedă alternativă pentru conservarea valorilor pe termen lung. De regulă, prețul aurului crește în perioadele de incertitudine și instabilitate și scade atunci când există creștere economică și o monedă stabilă pe termen mai lung.
eMAG a scos la vânzare lingouri de aur de 24 karate și monede de aur de 22 karate în valoare de 1,5 milioane lei. Lingourile sunt de 5, 10 și 20 grame, iar monedele de 7.9881 grame și pot fi cumpărate de pe siteul eMAG exclusiv cu cardul. Fiecare client poate cumpăra lingouri sau monede, pe care le adaugă în coș, ca și în cazul oricărui produs. În ceea ce privește mecanismul de cumpărare, clienții vor primi automat un mesaj imediat după plasarea comenzii. După achiziționarea produselor, clienții vor fi contactați de consultanții băncii Piraeus pentru a stabili pașii următori.
Deși minele din toată lumea extrag în permanență aur, Africa fiind o zonă intens exploată prin prisma legislației de mediu foarte permisive, cantitățile mari de aur ce se adună în depozitele băncilor nu au influențat negativ prețul aurului la bursă. Aurul, argintul și cuprul sunt metale apreciate în industria electronică de vârf, cererea din această zonă contribuind și ea la creșterea prețurilor.
Rezervele din băncile centrale totalizează 31.793 tone aur, Banca Națională a României având o rezervă de aproximativ 103.7 tone.
România ocupă între băncile centrale ale lumii poziția 35, cu dețineri de 103.7 tone aur, reprezentând 9,1% din totalul rezervelor valutare, conform datelor publicate de World Gold Council în mai 2014.