stiri

Totul despre Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Noul sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean a apărut mai rapid decât se aștepta marea parte a publicului. Dacă mulți se gândeau că Jelly Bean va fi de fapt Android 5.0 și va apărea ceva mai târziu, Google a ținut să-i contrazică și să folosească noua versiune a sistemului de operare pentru a impulsiona vânzările tabletei Nexus 7.

Android 4.1 Jelly Bean este mai rapid

Android 4.1 Jelly Bean este mai rapid, are un răspuns mai bun și rulează mai lin. Interfața grafică a fost perfecționată astfel încât latențele să fie imposibil de sesizat. Pentru un framerate consistent, Android 4.1 a extins timpii vsync (sincronizare verticală) în toate animațiile generate de Android framework. Cadrele rulează în pași de 16 milisecunde sincronizați vertical. Randarea aplicațiilor, evenimentele generate de atingeri, completarea ecranului și reîmprospătarea imaginii sunt sincronizate astfel încât să nu existe disfuncționalități. Android 4.1 a adăugat un buffer triplu pentru grafică în dorința de a obține o interfață mai fluidă.

Android 4.1 reduce latențele nu numai prin sincronizarea timpilor diferitelor componente dar și prin anticiparea zonei în care va fi următoarea atingere la reîmprospătarea imagini afișate pe ecran. Acest lucru duce la un răspuns rapid și uniform. După o perioadă mai mare de inactivitate, Android aplică un impuls procesorului la primul eveniment (comandă) pentru a se asigura că nu există latențe sesizabile.

Suport pentru mai multe limbi

Android 4.1 Jelly Bean oferă suport pentru mai multe limbi și permite editarea textului de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga (cum ar fi în cazul limbilor arabe). Aplicațiile pot utiliza caractere din limbile ebraică, persană, hindi, Thai sau arabă dar și din anumite dialecte indiene. A fost îmbunătățit, de asemenea, și suportul pentru caracterele japoneze.

Widget-uri redimensionabile

Android 4.1 introduce widget-uri ce se pot redimensiona în funcție de modul în care utilizatorul glisează elementele. Nourile API-uri pentru widget-uri optimizează conținutul ferestrei astfel încât conținutul să cât mai vizibil. Când un widget se schimbă, sistemul notifică aplicația gazdă pentru a reîmprospăta conținutul. Dezvoltatorii pot decide în ce măsură widget-ul se poate redimensiona și care sunt informațiile care se afișează în funcție de redimensionarea elementului afișat. Widget-urile se pot modifica și în funcție de orientarea ecranului.

Fotografii mai mari pentru agendă

Jelly Bean poate stoca fotografii mai mari pentru contacte cu dimensiunea de 720 x 720, agenda căpătând mai multă personalitate. Fotografiile suportate de diverse dispozitive cu Android variază însă aplicațiile determină dimensiunea maximă la care o fotografie se poate afișa.

Suport extins pentru periferice

Programatorii pot decide dacă aplicațiile lor pot fi notificate atunci când se conectează un nou dispozitiv, prin USB, Bluetooth sau orice altă metodă de conectare. Aplicația va utiliza noile funcții și dispozitive. Spre exemplu, un joc poate fi notificat de conectarea unei tastaturi sau a unui joystick indicând prezența unui nou jucător. Android 4.1 include în acest sens API-uri de care programatorii pot profita și prin care pot controla dispozitivele atașate.

Google Now

Android 4.1 introduce o nouă facilitate denumită Google Now. Utilizatorul primește informații personalizate în funcție de sfera lui de interes și de zona în care se află. Google Now afișează informațiile pe ecran fără ca utilizatorul să efectueze o căutare în mod special. Comportamentul utilizatorului este analizat iar informațiile sunt culese activ. Spre exemplu, dimineața Google Now va afișa vremea, drumul spre serviciu și scorul la meciul de fotbal al echipei favorite. Informațiile pot fi selectate și de utilizator.

Mai jos puteți vedea ce vă poate oferi Google Now.

Google Voice Search

Google profită de tehnologia de recunoaștere vocală și introduce un sistem de căutare cu rezultate superioare celor anterioare. Dacă tehnologiile de recunoaștere vocală folosite până acum de alte companii aveau o rată mare de eroare și nu au fost bine primite de public, Google speră ca Voice Search să mulțumească cei mai pretențioși utilizatori.

Android Beam

Google îmbunătățește suportul pentru NFC, prezent pe telefon încă de la versiunea 4.0. Android Beam, și permite transferul de fișiere între telefoane prin simpla atingere a unuia de celălalt. Împerecherea perifericelor cu telefonul prin Bluetooth este la fel de simplă. Telefonul și alte echipamente periferice prezente în vecinătate (aparate foto, imprimante, telefoane, calculatoare) pot fi conectate și prin Wi-Fi Direct.

Browser-ul pentru Android 4.1

Browser-ul pentru Android 4.1 suportă cele mai noi tehnologii și nu limitează posibilitățile de afișare corectă a paginilor web. Printre noile funcții se numără: HTML5, viteze mai mari la derularea paginilor și reducerea cantității de memorie folosită, animații HTML5/CSS3/Canvas îmbunătățite sau JavaScript Engine (V8) actualizat.

Mai multe dispozitive de ultimă generație vor primi update-ul la Android 4.1 Jelly Bean în luna iulie, primele din listă fiind: Nexus, Nexus S şi tabletele Motorola Xoom.

Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Google Nexus 7 – prima tabletă de 7 inci cu procesor quad-core și sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean.
Google Nexus 7

Totul despre Android 4.1 Jelly Bean, 9.0 out of 10 based on 5 ratings

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)
To Top

Citește articolul precedent:
Google Nexus 7
ASUS fabrică tableta Nexus 7

ASUS fabrică prima tabletă de 7 inci, echipată cu noul sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean. Tableta a fost...

Închide