stiri

5 sfaturi utile să nu te păcălești de Black Friday

5 sfaturi pentru achiziții deștepte de Black Friday

Promoțiile în contextul isteriei generale de Black Friday te pot conduce și la achiziții nesăbuite. Este drept, cumpărând online poți corecta din eventualele greșeli, returnând produsele în termenul legal. Poți ocoli astfel de situații luând seama la 5 recomandări utile.

5 sfaturi pentru achiziții deștepte de Black Friday

5 sfaturi pentru achiziții deștepte de Black Friday

1. Fă-ți dinainte lista cu produsele vizate și prețurile lor obișnuite

Ca să fim corecți față de voi, cititorii noștri, trebuie să vă atragem atenția asupra unui fapt. O serie de magazine virtuale au menținut la valori ridicate prețurile produselor atractive pentru ca în ziua de Black Friday să aibă de unde să le reducă spectaculos. Un exemplu pe care putem să vi-l dăm este telefonul Samsung Galaxy S III care se vinde astăzi pe eMAG la prețul de 2.300 lei, deși alte magazine afișează în mod curent prețul de 1.900 lei. Mâine telefonul ar putea beneficia de o „reducere” – sperăm noi suficient de mare – pentru a trimite prețul sub pragul de 1.900 lei. Tableta NEXUS 7 e un alt exemplu – ieftină la eMAG, cu câteva milioane mai scumpă la alții. În concluzie, fă-ți o listă cu prețurile obișnuite ale produselelor ce te interesează pentru a putea acționa rapid și în cunoștință de cauză. Atenție la prețurile mărite artificial în prag de Black Friday!

2. Ferește-te de produsele foarte vechi și de cele proaste

Graba strică treaba, iar chilipirurile aparente pot fi în fapt, niște produse inutile. Un produs atractiv de Black Friday poate fi unul la lichidare de stoc sau unul nou care se va vinde în cantități masive.

Chiar dacă îți poate satisface nevoile curente, un produs care se lichidează este de regulă însoțit și de probleme, precum:

  • are acumulatorii îmbătrâniți. Bateriile ce au stat o perioadă lungă în depozite vor sfârși rapid, iar garanția lor este de regulă mai mică decât a întregului produs.
  • este uzat moral. O tehnologie nouă poate însemna un consum mai mic, autonomie mai mare, performanțe mai bune. Pe de altă parte, un telefon vechi poate fi lipsit de update-urile de software și nu va putea rula ultimele versiuni de Android, de pildă.

Nu cumpăra produse lansate chiar de Black Friday, dacă va fi cazul. Este absurd să crezi că cineva ar reduce prețul unui produs în momentul punerii pe piață. Sub psihoza generală, ai putea fi tentat să crezi e o reducere.

Compromisurile pot include și produse cu prețuri „magnetice”, dar componente proaste (memorie lentă, procesoare depășite etc.). Fiecare își cunoaște bugetul, dar trebuie să își cunoască și interesul.

3. Atenție la condițiile comerciale

Termenii și condițiile impuse de magazinele virtuale s-ar putea să transforme Black Friday în ziua unei afaceri neinspirate. eMAG livrează toate produsele acasă, iar dacă v-ați gândit să cumpărați un mouse la 2 lei veți plăti și transportul în valoare de 12 lei. Această condiție impusă de eMAG este menită să evite aglomerația inerentă din showroom, dar și să descurajeze comenzile de mică valoare.

O regulă eMAG privind livrările a fost deja modificată:

„Cu toate că reprezentanţele vor fi deschise, comenzile se vor primi doar online şi le recomandăm oamenilor să stea acasă şi să îşi facă cont cu o zi înainte de Black Friday. Vom face toate livrările în termen de şapte zile”, a declarat Radu Apostolescu, vicepreşedinte şi director de dezvoltare eMAG.

4. Consultă cât mai multe oferte

În limita timpului, consultă cât mai multe oferte similare. Lista magazinelor care organizează promoții este foarte lungă principalele magazine fiind: eMag.ro, Evomag.ro, Domo.ro, Altex.ro, FunGadgets.ro, Clickshop.ro, Quickmobile.ro, Marketonline.ro, Azerty.ro, Cel.ro, Oktal.ro, PCGarage.ro, Koyos.ro, sigmanet.ro, F64.ro, Elefant.ro, Mediagalaxy.ro, biletoo.ro.

eMAG a organizat un eveniment gen porți deschise în care a invitat ziariștii să vadă stocurile de produse aflate în depozit. Sunt prezente televizoare, aspiratoare, calorifere, sisteme audio, electrocasnice în general dar și produse ce rulează sistemul de operare Android cum ar fi ASUS Padfone și Allview Alldro 2 Speed DUO. Tableta Evolio Aria nu este listată încă în oferta eMAG, fiind zvonuri că ar putea face parte din oferta de vineri.

Unele produse aflate la reduceri în online pot fi mai scumpe ca la Hypermarket.

5. Nu sta cu coșul plin, plasează comanda cât e stoc

Graba e bună atunci când știi ce urmărești. Recomandăm cititorilor noștri să fie logați pe cât mai multe magazine, cu paginile deschise și să comande rapid produsele, unul câte unul, dacă prețurile îi satisfac (atenție la costurile de transport însă). Nu așteptați să completați o singură comandă cu mai multe produse, s-ar putea ca până la finalizarea comenzii produsele să dispară din stoc.

Dacă aveți și alte sugestii, vă invităm să comentați mai jos. Dă share articolului pentru ca prietenii tăi să fie și ei în temă. Acestea fiind spuse, vă urăm spor la cumpărături inteligente și vă recomandăm următoarele 4 magazine:

Oferte Black Friday la EMAGOferte Black Friday la ClickShopOferte Black Friday la Fungadgets.roOferte Black Friday la Evomag

To Top