aplicatii

Plata cu telefonul Android și băncile din România

Plata cu telefonul a devenit o metodă contactless tot mai răspândită în România, pe măsură ce băncile și-au lansat aplicații de tip portofel virtual în care poți înrola cardul bancar. În acest articol ne vom referi doar la aplicațiile bancare din Google Play, destinate posesorilor de smartphone Android.

Ce telefon Android poate fi folosit pentru plata contactless

Pentru a putea funcționa, telefonul trebuie să dispună  de NFC , o tehnologie care îi permite comunicația radio cu un alt dispozitiv aflat la mai puțin de 10 cm. Prin intermediul NFC, telefonul va fi „citit” de POS-ul de la magazin, autentificând cardul înrolat în aplicația de tip wallet.

Comunicația NFC trebuie activată întocmai ca Bluetooth-ul sau WiFi-ul înainte de a apropia telefonul de cititorul de carduri de la casa de marcat din magazin. Se trage în jos ecranul de setări rapide și se apasă pictograma NFC, care se găsește de regulă pe al doilea slide.

Activare NFC pe telefonul Android

Activare NFC pe telefonul Android

 

Pentru a-i optimiza autonomia bateriei și pentru a preveni o autentificare neintenționată, NFC-ul se poate dezactiva, evident dacă nu are vreo altă utilitate (cum ar fi activarea unei huse de telefon cu NFC).

Ce bănci din România îți permit să plătești cu telefonul Android

Vom parcurge mai jos lista principalelor bănci care au lansat o aplicație Android prin care poți plăti fără contact, folosind telefonul. Atenție, nu toate aplicațiile de Mobile Banking lansate oferă această posibilitate.

Plata cu telefonul la Banca Transilvania

Cea mai mare bancă din România oferă aplicația BT Pay, care oferă numeroase facilități, inclusiv unele similare cu Revolut (împărțirea unei note de plată cu alt utilizator, transferul de bani între utilizatori etc). Odată instalată, aplicația va putea fi folosită după autentificare/deblocare.

Telefonul cu NFC activat se va apropia de POS-ul din magazin, fără a fi nevoie să deschizi BT Pay, fără să fie nevoie de PIN. Dacă vrei mai multă siguranță, poți seta ca plata fără contact să funcționeze doar după ce deschizi aplicația, te autentifici și selectezi cardul dorit.

Aplicația BT Pay îți permite chiar să scoți bani de la un bancomat al Băncii Transilvania, chiar dacă nu ai cardul bancar la tine sau chiar dacă ATM-ul nu e contactless. Poți genera un cod din app pe care să-l folosești la orice bancomat BT în vederea retragerii de numerar.

BT Pay în Google Play

Plata cu telefonul la BCR

Și George știe să plătească folosind smartphone-ul. Dacă ai card la BCR, cea mai mediatizată aplicație de ebanking din România îți va permite să achiți contactless la POS. Aplicația funcționează doar pe Android, de la versiunea 4.4 încoace.

Pentru a activa funcția de wallet, trebuie să selectezi cardul emis la BCR și să activezi George Pay. Dacă suma depășește 100 de lei, va fi nevoie să te autentifici în aplicația George.

George Pay în Google Play

Plata cu telefonul la Raiffeisen

Raiffeisen Bank are pe piață două versiuni ale aplicației Smart Mobile, dar și RaiPay, un wallet cu care poți achita la POS folosind telefonul.

Plata cu telefonul la CEC

CEC Bank a pus pe piață CEC Pay, un portofel digital în care poți adăuga propriile carduri VISA emise la această bancă. Cu ajutorul CEC Pay vei putea plăti cu telefonul de pe cardurile înrolate, mai exact de pe cel prestabilit sau de pe cel selectat.

Aplicația merge doar pe sistemul Android, pentru utilizatorii Apple fiind disponibil serviciul Apple Pay.

Pe lângă cele bancare, poți salva în portofel și cardurile de fidelitate de la diverși comercianți pentru o utilizare mai simpă, scanându-le de pe ecranul telefonului.

Și CEC Pay pune la dispoziția clienților posibilitatea de a transfera bani către alți utilizatori ai acestui serviciu. În aplicație poți stabili alerte pentru tranzacțiile efectuate cu cardurile înrolate, poți stabili o limită maximă pentru tranzacții sau le poți restricționa când crezi că ai pierdut un card.

CEC Pay în Google Play

Plata cu telefonul la OTP Bank

OTP a activat serviciul Apple Pay, iar pentru cei cu telefoane Android a lansat OTPay, un app dedicat pentru plata cu telefonul, separat de cel de Internet Banking (OTP SmartBank).

OTPAY în Google Play

Bănci care în prezent NU oferă funcția de plată cu telefonul din aplicația lor de Internet banking:

  • UniCredit – Aplicația Mobile Banking are o secțiune în care vizualizezi activitatea cardurilor tale, dar nu permite plata cu telefonul. Are în schimb o integrare cu GooglePay.
  • BRD – Aplicația MyBRD Mobile permite plata prin scanarea unui cod QR.
To Top